Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Νοεμβρίου 27, 2017

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Το χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι πιστοί με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, την παραμονή των Χριστουγέννων. Είναι το ψωμί για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και θεωρείται ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του. Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώ νει, το κόβει και το μοιράζει σε όλη την οικογένεια του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν την διαδικασία αυτή, με το μυστήριο της Θείας κοινωνίας. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, το Χριστόψωμο κόβεται και μοιράζεται με το χέρι. Υλικά 1 κιλό αλεύρι σκληρό 2 φλυτζάνια νερό 2 φακελάκια μαγιά 1/2 κ.γλ. αλάτι 2 κ.γλ. ζάχαρη 2 κ.σ. γλυκάνισο 3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη 1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη λίγο σουσάμι λίγο βούτυρο ή λάδι και αλεύρι για το ταψί μας Εκτέλεση Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό και κρατάμε το ζουμί