Το χριστόψωμο είναι το ψωμί που φτιάχνουν οι πιστοί με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή, την παραμονή των Χριστουγέννων. Είναι το ψωμί για το γιορτινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Και θεωρείται ευλογημένο, αφού αυτό θα στηρίξει τη ζωή του νοικοκύρη και της οικογένειάς του.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει το χριστόψωμο, το σταυρώνει, το κόβει και το μοιράζει σε όλη την οικογένεια του και σε όσους παρευρίσκονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πολλοί παρομοιάζουν την διαδικασία αυτή, με το μυστήριο της Θείας κοινωνίας.
Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, το Χριστόψωμο κόβεται και μοιράζεται με το χέρι.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, το Χριστόψωμο κόβεται και μοιράζεται με το χέρι.
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
2 φλυτζάνια νερό
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο ή λάδι και αλεύρι για το ταψί μας
Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Κάνουμε επάλειψη με ζαχαρόνερο. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο ή λάδι και αλεύρι για το ταψί μας
Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε καλά, τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Κάνουμε επάλειψη με ζαχαρόνερο. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι σχεδόν να διπλασιαστεί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.
Χρόνια πολλά !!
Μη ξεχάσεις να συντονιστείς στην OnePlate4all_Playlist για να σου κρατάει συντροφιά όσο είσαι στην κουζίνα.
Μη ξεχάσεις να συντονιστείς στην OnePlate4all_Playlist για να σου κρατάει συντροφιά όσο είσαι στην κουζίνα.
all rights reserved |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου