Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Φεβρουαρίου 15, 2018

ΛΑΓΑΝΑ

Είσαι εσύ μια μα-λαγάνα !! Νόστιμη και τραγανή, τρώγεσαι σκέτη ή παρέα με όλα τα σαρακοστιανά. Εγώ την προτιμώ και για σάντουιτς τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου γιατί δεν έχει ψίχα και γεύεσαι τη γέμιση χωρίς να μπουκώνεις από το πολύ ψωμί.  Λίγα λόγια για την ιστορία της. Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρ ή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση "λαγάνα πέττετται" δηλαδή "λαγάνες γίνονται". Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλό