Νόστιμη και τραγανή, τρώγεσαι σκέτη ή παρέα με όλα τα σαρακοστιανά. Εγώ την προτιμώ και για σάντουιτς τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου γιατί δεν έχει ψίχα και γεύεσαι τη γέμιση χωρίς να μπουκώνεις από το πολύ ψωμί.
Λίγα λόγια για την ιστορία της.
Η λαγάνα είναι ο άζυμος άρτος (ψωμί), ο οποίος φτιάχνεται με παραδοσιακό τρόπο στην Ελλάδα μόνο μια μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα, ενώ το όνομά της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό "λάγανον", μια πλακωτή ζύμη που παρασκευάζεται από αλεύρι και νερό και σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής. Η λαγάνα αναφέρεται ως έδεσμα σε πολλά κείμενα της Αρχαιότητας. Ένα από αυτά είναι οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση "λαγάνα πέττετται" δηλαδή "λαγάνες γίνονται". Μια θεωρία θέλει η λαγάνα να παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Πηγή: https://el.wikipedia.org/
Όσον αφορά στην παρασκευή της, δε χρειάζεται τίποτα ιδιαίτερο πλην του τρόπου που θα την πλάσουμε και θα την ψήσουμε.
Πηγή: https://el.wikipedia.org/
Όσον αφορά στην παρασκευή της, δε χρειάζεται τίποτα ιδιαίτερο πλην του τρόπου που θα την πλάσουμε και θα την ψήσουμε.
Υλικά για 2 μικρές λαγάνες:
• 500 γρ. αλεύρι σκληρό
• 350 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• 1&1/4 κ.γ μαγιά ξερή
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• 1 κ.γ.. αλάτι
Για άλειμμα:
• 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• Σουσάμι και λιναρόσπορο
• 2 κ.σ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
• 1 κ.γ. ζάχαρη
• Σουσάμι και λιναρόσπορο
Εκτέλεση:
1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 20′. Μπορείτε να αφήσετε το μείγμα όλη μέρα, να ξινίσει ελαφρώς και να έχει μια ελαφριά γεύση από προζύμι.
2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι με το νερό και το αλάτι.
3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
4. Χωρίστε σε 2 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Αν βιάζεστε, προχωρήστε κατευθείαν στο στάδιο 6.
5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο.
6. Ανοίξτε με τον πλάστη ή τα χέρια σας στο σχήμα της λαγάνας.
Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι και το λιναρόσπορο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος τουλάχιστον 20′. Μπορείτε να αφήσετε το μείγμα όλη μέρα, να ξινίσει ελαφρώς και να έχει μια ελαφριά γεύση από προζύμι.
2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε σιγά σιγά το αλεύρι με το νερό και το αλάτι.
3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
4. Χωρίστε σε 2 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Αν βιάζεστε, προχωρήστε κατευθείαν στο στάδιο 6.
5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο.
6. Ανοίξτε με τον πλάστη ή τα χέρια σας στο σχήμα της λαγάνας.
Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν.
Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με το ζαχαρόνερο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι και το λιναρόσπορο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσουν.
Τώρα είναι η καλύτερη στιγμή. Απολαύστε τις λαγάνες σας παρέα με τους φίλους και την οικογένειά σας, περήφανα !!
Γιατί η δική σας λαγάνα είναι πιο νόστιμη από όλες τις λαγάνες του κόσμου !!
Καλή σαρακοστή !!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου