Τότε φτιάχνουμε έναν "έξυπνο" μισό - μισό μουσακά και είναι όλοι ευχαριστημένοι !!
Για ένα μικρό ταψάκι θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό βοδινό κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 συσκευασία ντοματάκι βιολογικό
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας βιολογικό
- 1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
- 1 δαφνόφυλλο
- 1 στικ κανέλα Κεϋλάνης
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 3-4 καρφάκια γαρύφαλλο
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 μελιτζανες
- 2 πατάτες
- τριμμένη φρυγανιά
- 1/2 κιλό γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
- 600 γραμμ. γάλα κατσικίσιο
- 60 γραμμ. βούτυρο
- 60 γραμμ. αλεύρι
- 2 κρόκους
Κόβετε σε μέτριες φέτες τις πατάτες και τις μελιτζάνες. Τις απλώνετε στη λαμαρίνα του φούρνου, τις αλείφετε με το πινέλο με ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνετε και ψήνετε για 30 λεπτά στον αέρα.
Σωτάρετε τον κιμά μέχρι να ροδοκοκκινίσει και συνεχίζετε με το κρεμμύδι. Κάντε μια λακκούβα στη μέση του τηγανιού και προσθέστε τον πελτέ και αφήστε λίγο μέχρι να μοσχομυρίσει. Σβήνετε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέστε το ντοματάκι, τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώστε. Αφήστε τον κιμά να σιγομαγειρευτεί για μισή ωρίτσα και να απορροφήσει τα υγρά.
Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο και καβουρδίστε το αλεύρι με γρήγορες κινήσεις για να μη σας καεί. Προσθέστε το γάλα και ανακατέψτε δυνατά μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ. Αποσύρετε από τη φωτιά και αλατοπιπερώστε. Μόλις κρυώσει ελαφρώς ρίξτε τους κρόκους και ανακατέψτε να ομογενοποιηθούν.
Βουτυρώστε το ταψί σας, πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά και τοποθετήστε στο μισό τις μελιτζάνες και στο υπόλοιπο μισό τις πατάτες. Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί και προσθέστε τον μισό κιμά.
Συνεχίστε με την επόμενη στρώση μελιτζάνας και πατάτας, το τριμμένο τυρί και τον υπόλοιπο κιμά.
Στο τέλος προσθέστε τη μπεσαμέλ με προσοχή να καλύψει όλη την επιφάνεια και το υπόλοιπο τυρί.
Το τυρί που θα κρατήσετε για την επιφάνεια της μπεσαμέλ φροντίστε να είναι αρκετό για να εξασφαλίσετε μια παχιά κρούστα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά.
Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε βιολογικά υλικά και κατσικίσιο γάλα γιατί εκτός από υγιεινά είναι και νόστιμα. Δοκιμάστε και τον βοδινό κιμά και θα καταλάβετε πόσο πιο γεμάτη είναι η γεύση του.
Καλή σας όρεξη !!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου