Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.
Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής.
Υλικά:
- 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι
- 3 κούπες νερό
- 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό
- 2 κ.σ. μέλι
- 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι
- 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι
- μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.
Δένουμε το κρέας με σπάγκο σε στρογγυλό σχήμα ή ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας το βάλει σε δίχτι σαν ρολό.
Προσωπικά, προτιμώ να το δέσω αφού βγεί από την άρμη.
Έτσι, ρίχνω τα μπαχαρικά και μετά το τυλίγω σε ρολό και το δένω με τον σπάγκο, για να έχει μπαχαρικά και στο εσωτερικό του.
Σε ένα τάπερ τοποθετούμε το κρέας, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις φλούδες και την άρμη. Προσέχουμε το κρέας να σκεπάζεται καλά. Αν χρειαστεί χρησιμοποιούμε ένα βαρίδι στην επιφάνεια του κρέατος. Πχ ένα πιάτο ή μια καλά πλυμένη πέτρα.
Βάζουμε το κρέας στο ψυγείο και το αφήνουμε 24 ώρες.
Μετά το εικοσιτετράωρο, αφαιρούμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
Αν ακολουθήσετε τον δικό μου τρόπο, απλώνετε το κρέας, προσθέτετε τα μπαχαρικά και τυλίγετε σε ρολό. Αλλιώς, πασπαλίζετε γύρω γύρω με τα μπαχαρικά και τα πατάτε με το χέρι σας να κολλήσουν στο κρέας.
Εγώ χρησιμοποιώ και αρκετό χοντροκομμένο πιπέρι για πιο καυτερό αποτέλεσμα.
Μπορείτε να παραλείψετε τα πολλά μπαχαρικά και να χρησιμοποιήσετε μόνο πιπέρια.
Τοποθετείτε το κρέας πάνω σε σχάρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 2 ώρες. Την πρώτη ώρα σκεπάζετε και κατόπιν αφήνετε να ροδοκοκκινίσει.
Αφήνετε να κρυώσει, βγάζετε τον σπάγκο ή το δίχτι και κόβετε σε λεπτές φέτες.
Διατηρείται στο ψυγείο 7 μέρες.
all rights reserved |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου