Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΚΡΙΘΑΡΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Σε μισή ωρίτσα έχουμε στο πιάτο μας ένα αχνιστό, χυλωμένο και πεντανόστιμο κριθαρότο και μάλιστα από τα χεράκια μας !!

Τι χρειαζόμαστε για 2 μερίδες:

  • 1 κούπα τσαγιού κριθαράκι χοντρό
  • 3 κούπες νερό ζεστό
  • 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 πακέτο μανιτάρια λευκά σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κύβους βούτυρο ή μαργαρίνη
  • ξύσμα από μισό βιολογικό λεμόνι
  • 1 κούπα τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα παλαιωμένη
  • αλάτι θαλασσινό
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Πως το φτιάχνουμε:

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε στο ελαιόλαδο και στο μισό βούτυρο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε με το κριθαράκι και μόλις χρυσίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μία κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε τη δεύτερη κούπα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την τρίτη κούπα νερό. Δοκιμάστε το κριθαράκι και όταν φτάσει στο σημείο που κρατάει ελαφρώς σβήστε τη φωτιά. Αφήστε για 1-2 λεπτά στο μάτι και αποσύρετε. Προσθέστε το ξύσμα και το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να πάει παντού. Μη σας ανησυχεί αν έχει υγρά γιατί μέχρι να ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα έχουν απορροφηθεί από το κριθαράκι. Τέλος, προσθέστε το τυρί και ανακατέψτε. Σερβίρετε αμέσως !! 

ℹ Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 20 λεπτά. Μη το αφήσετε παραπάνω γιατί θα λασπώσει. Και η διαφορά του λασπωμένου από το χυλωμένο είναι τεράστια. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε το φαγητό μας για να απελευθερωθεί το άμυλο και να μας δώσει αυτό το μοσχοβολιστό χυλωμένο υπερτέλειο φαγάκι.

Καλή σας απόλαυση !!


.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ