Σε μισή ωρίτσα έχουμε στο πιάτο μας ένα αχνιστό, χυλωμένο και πεντανόστιμο κριθαρότο και μάλιστα από τα χεράκια μας !!
Τι χρειαζόμαστε για 2 μερίδες:
- 1 κούπα τσαγιού κριθαράκι χοντρό
- 3 κούπες νερό ζεστό
- 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 πακέτο μανιτάρια λευκά σε λεπτές φέτες
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κύβους βούτυρο ή μαργαρίνη
- ξύσμα από μισό βιολογικό λεμόνι
- 1 κούπα τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα ή γραβιέρα παλαιωμένη
- αλάτι θαλασσινό
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Πως το φτιάχνουμε:
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε στο ελαιόλαδο και στο μισό βούτυρο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Συνεχίζουμε με το κριθαράκι και μόλις χρυσίσει σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τη μία κούπα νερό. Αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Μόλις εξατμιστεί το νερό προσθέτουμε τη δεύτερη κούπα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με την τρίτη κούπα νερό. Δοκιμάστε το κριθαράκι και όταν φτάσει στο σημείο που κρατάει ελαφρώς σβήστε τη φωτιά. Αφήστε για 1-2 λεπτά στο μάτι και αποσύρετε. Προσθέστε το ξύσμα και το βούτυρο ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να πάει παντού. Μη σας ανησυχεί αν έχει υγρά γιατί μέχρι να ολοκληρώσετε τη διαδικασία θα έχουν απορροφηθεί από το κριθαράκι. Τέλος, προσθέστε το τυρί και ανακατέψτε. Σερβίρετε αμέσως !!
ℹ Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει 20 λεπτά. Μη το αφήσετε παραπάνω γιατί θα λασπώσει. Και η διαφορά του λασπωμένου από το χυλωμένο είναι τεράστια. Σε τακτά χρονικά διαστήματα ανακατεύουμε το φαγητό μας για να απελευθερωθεί το άμυλο και να μας δώσει αυτό το μοσχοβολιστό χυλωμένο υπερτέλειο φαγάκι.
Καλή σας απόλαυση !!
.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου