Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΠΑΜΙΕΣ



Βρήκα φρέσκιες μπάμιες στη λαϊκή και τις λιγουρεύτηκα !!
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί κάποιοι μισούν τις μπάμιες....
Θα τις μαγειρέψω με ντομάτα, κρεμμύδι και μαϊντανό στο φούρνο.
Μου μοσχομυρίζουν ήδη !!

Ξεκινάμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κωνικό σχήμα, αφαιρώντας το κοτσάνι τους.



Αφήνουμε τις μπάμιες στον ήλιο, σε νερό με ξύδι για δύο ώρες πριν τις μαγειρέψουμε.
Αν δεν έχουμε ήλιο εύκαιρο στο μπαλκόνι μας, τις βάζουμε στο ξυδόνερο καμιά ωρίτσα.

Υλικά που θα χρειαστούμε για 4 μερίδες:
1/2 κιλό μπάμιες
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 ντομάτα σε φέτες
10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα νερό
Αλάτι
Πιπέρι
*όλα τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι βιολογικά.




Στρώνουμε σε μία γάστρα τις μπάμιες, το μαϊντανό (κρατώντας μια χούφτα φυλλαράκια)αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μισό λάδι. Ανακατεύουμε ελαφρώς με το χέρι μας. 
Συνεχίζουμε με το κρεμμύδι, τις ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το νερό και αλατοπιπερώνουμε. 


Ψήνουμε 40 λεπτά στις αντιστάσεις τους 200 βαθμούς με σκεπασμένο σκεύος.
Ξεσκεπάζουμε, προσθέτουμε το μαϊντανό που κρατήσαμε και ψήνουμε άλλα 10 λεπτά.


Αφήνουμε το φαγητό μισή ωρίτσα να ξεκουραστεί και σερβίρουμε.
Φρέσκο ψωμί και φέτα είναι τα μόνα απαραίτητα συνοδευτικά.
















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ