Στις 27 Αυγούστου τιμάται ο Άγιος Φανούριος και συνηθίζεται οι νοικοκυρές να φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε.
Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Υλικά
1/4 κούπα σπορέλαιο
3 1/2 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 1/4 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.
Υλικά
1/4 κούπα σπορέλαιο
3 1/2 κούπες αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)
1 1/4 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 πορτοκάλι ξύσμα
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. σόδα
1 κ.γ. μπέικιν
1/2 κούπα κονιάκ
1/2 κούπα καρύδι κομμένο μέτριο
1/2 κούπα σταφίδα ξανθή
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1/3 κούπα άχνη για το στολισμό
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το σύρμα το λάδι μαζί με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με κουτάλι το μείγμα.
Σε λαδωμένο ταψάκι Νο 28 απλώνουμε το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά.
Αφού κρυώσει τη στολίζουμε με την άχνη.
Ξετρυπώστε ένα σεμεδάκι από την προίκα σας και τοποθετήστε το στην επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζετε με την άχνη και πολύ προσεκτικά αφαιρέστε το σεμέν.
Εγώ συνηθίζω να φτιάχνω αυτή την πίτα και κατά την περίοδο της νηστείας. Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ και ως κέικ είναι απαλλαγμένο από αυγά και λιπαρά.
1/3 κούπα άχνη για το στολισμό
Εκτέλεση
Χτυπάμε με το σύρμα το λάδι μαζί με τη ζάχαρη και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σπάτουλα ή με κουτάλι το μείγμα.
Σε λαδωμένο ταψάκι Νο 28 απλώνουμε το μείγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά.
Αφού κρυώσει τη στολίζουμε με την άχνη.
Ξετρυπώστε ένα σεμεδάκι από την προίκα σας και τοποθετήστε το στην επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζετε με την άχνη και πολύ προσεκτικά αφαιρέστε το σεμέν.
Εγώ συνηθίζω να φτιάχνω αυτή την πίτα και κατά την περίοδο της νηστείας. Είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για τον καφέ και ως κέικ είναι απαλλαγμένο από αυγά και λιπαρά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου