Όσοι αγαπούν τα σύκα θα λατρέψουν αυτή τη μαρμελάδα. Τρώγεται στο ψωμί, σαν γλυκό του κουταλιού, συνοδεύει τυριά, χρησιμοποιείται για επάλειψη σε κρέατα, σε τάρτες και αποτελεί ιδανική γέμιση για την Πάστα Φλώρα
Δοκιμάστε τη σε σάντουιτς με φρέσκο ψωμί, απαραίτητα πικάντικη παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης και απάκι ή ένα καλό ζαμπόν από πραγματικό χοιρινό κρέας. Εμπιστευτείτε μας !!
Το πιο σημαντικό......στα χειμωνιάτικα απογεύματα φέρνει δροσερό αυγουστιάτικο αεράκι και αναμνήσεις διακοπών.
Υλικά:
- 1 κιλό σύκα ώριμα
- 1 ροδάκινο
- 1 λάιμ χυμό & ξύσμα
- 500 γραμμ. ζάχαρη
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1/2 κουτάκι εσάνς πορτοκαλιού ή 1 σφηνάκι Cointreau ή Grand marnier
- μια πρέζα θαλασσινό αλάτι
- μερικούς κόκκους πιπέρι -για τους τολμηρούς- στην περίπτωση που θέλετε να συνοδεύετε τυριά
Εκτέλεση:
Πλένουμε τα σύκα, καθαρίζουμε τα κοτσανάκια και τα κόβουμε στα 4.
Παίρνουμε το ξύσμα και το χυμό από το λάιμ.
Κάνουμε το τεστ με το πιατάκι και το κουταλάκι. Τοποθετούμε μια κουταλιά μαρμελάδα σε ένα πιάτο και τραβάμε μια κάθετη γραμμή. Αν παραμείνει το κενό και δεν ενωθεί η μαρμελάδα σημαίνει πως έχει δέσει και είναι έτοιμη.
Μη την παραβράσετε γιατί όταν κρυώσει θα πήξει περισσότερο.
Αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα βάζα στο ντουλάπι ή σε τάπερ στο ψυγείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου