Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΠΙΤΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΝΤΟΣΟΥΒΛΙ






Κο-ντο-σού-βλιιιιιι! !
Αυστηρώς κατάλληλο για Κυριακή μεσημέρι! !


Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κοντοσούβλι στο σπίτι ?? Καθόλου !! 

Βασικές προϋποθέσεις για επιτυχημένο κοντοσούβλι είναι: καλή παρέα, παγωμένες μπύρες και η ανάλογη μουσική !!

Για μια μικρή σούβλα 1 κιλό κρέας χοιρινό φτάνει. Αν είστε φαγανοί, δεν φτάνει !! 

Οπότε φτιάξτε και μία τυρόπιτα ή μια λαδένια για να τσιμπολογάτε όσο ψήνετε. 
Πανσέτα, λαιμό, μπούτι. Όλα κάνουν. Προτείνω βεβαίως πανσέτα ή λαιμό γιατί το λιπάκι κάνει τη διαφορά.

Κόψτε σε κομμάτια ισόπαχα το κρέας, αλατοπιπερώστε, μαδείστε 4-5 κλαράκια θυμάρι ή ρίγανη με το χέρι σας και ραντίστε με 2-3 κ.σ. λάδι. Καλό είναι να το αφήσετε κάποιες ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ να δέσουν τα αρώματα. 

Περάστε το κρέας σε μια σούβλα και ψήστε στο γκριλ για 3 ώρες. Αν ο φούρνος σας δεν έχει υποδοχή για σούβλα για να γυρίζει μόνο του, θα το γυρίζετε με το χέρι σε τακτά χρονικά διαστήματα. Τοποθετήστε ένα ταψί με νερό κάτω από τη σούβλα για να στάζει το κρέας όσο ψήνεται.





Μπορείτε επίσης να το ψήσετε στο ταψί, πάνω σε μία σχάρα, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί και να το ξεσκεπάσετε μισή ώρα για να ξεροψηθεί, ή σε μεταλλικά σουβλάκια αν δεν έχετε σούβλα.

Αν έχετε bbq ή έστω μια μικρή ψησταριά στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας, εννοείται πως θα το ψήσετε εκεί.




Extra tips: 
  • μισή ώρα πριν το βγάλετε από τη φωτιά πασπαλίστε με καλαμποκάλευρο και θα κάνει τόσο τραγανή κρουστά που δεν θα το πιστεύετε !!
  • μπορείτε ανάμεσα στο κρέας να προσθέσετε πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτα εναλλάξ 

all rights reserved





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ