Μπήκε ο Σεπτέμβρης και αλλάζουμε λίγο τη διατροφή μας.
Κάνουμε πρόβα για το χειμώνα με γιουβαρλάκια με μια χυλωμένη λεμονάτη σαλτσούλα !!
Και όταν χειμωνιάσει για τα καλά, θα τα ξαναμαγειρέψουμε και θα αντικαταστήσουμε τη σάλτσα με νόστιμο ζουμάκι αυγολέμονο.
Είναι ένα φαγητό με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο έχει ενσωματωθεί πλήρως στην ελληνική κουζίνα.
Άλλωστε και το όνομά του είναι τουρκικής προέλευσης και συγκεκριμένα βγαίνει από τη λέξη yuvarlak που σημαίνει στρογγυλός.
Πάμε να τα φτιάξουμε !!
Σε ένα βαθύ σκεύος αναμείξτε 1/2 κιλό κιμά, 1¹/² φλυτζάνι του καφέ ρυζι που προηγουμένως έχετε αφήσει να μουλιάσει για μισή ώρα σε νερό, 1 χούφτα μαϊντανό ψιλικομμένο, 1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι.
Βάλτε στην κατσαρόλα 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό και μέχρι να βράσει πλάστε τον κιμά μπαλλάκια σαν καρύδι. Βγαίνουν περίπου 20 κομμάτια.
Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει αλευρώνετε και ρίχνετε τα γιουβαρλάκια. Προσθέστε ελαιόλαδο, χυμό από μισό λεμόνι, χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για 25 λεπτά.
Διαλύστε σε 1/2 κούπα νερό 3 κ.γ. αλεύρι και προσθέστε το στο φαγητό. Δυναμώστε τη θερμοκρασία ανακατεύοντας συνέχεια και μόλις αρχίσει να πήζει σβήστε τη φωτιά, προσθέστε χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι, ανακαινίστε την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις και αφήστε μισή ώρα πριν σερβίρετε.
Συνοδέψτε αυτό το μαμαδίστικο φαγάκι με μια πικάντικη φέτα και φρυγανισμένο σπιτικό ζυμωτό ψωμάκι.
Αντικαταστήστε το λεμόνι με λάιμ και προσθέστε 1 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ και 2 κ.σ. ψιλοκομμένο κόλιανδρο στον κιμά και, μια εξωτική γευστική έκπληξη θα γαργαλίσει τον ουρανίσκο σας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου