Ο πλούτος της φύσης σε μια μπουκιά, με τραγανό σταφύλι, σιρόπι, μοσχοβολιά καραμέλας και βανίλιας.
Η καλύτερη λύση για τις ξαφνικές υπογλυκαιμίες, για ένα κέρασμα σε απρόσμενες επισκέψεις αλλά και το καλύτερο δώρο που θα κρατάμε σε καλέσματα.
Υλικά:
- 1 κιλό βιολογικό σταφύλι χωρίς κουκούτσι
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλική
- 1/2 ποτήρι νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι
- 1/2 κάψουλα βανίλια ή 1/2 λοβό
- 1 χούφτα καβουρδισμένα αμύγδαλα ολόκληρα (προεραιτικά)
Πλένουμε πολύ καλά τα σταφύλια, καθαρίζουμε από τα κοτσανάκια και κρατάμε τις ρώγες στο σουρωτήρι.
Τοποθετούμε τα σταφύλια σε ένα φαρδύ σκεύος μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε και ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι.
Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε το λεμόνι, τη βανίλια και τα αμύγδαλα, αν θέλουμε, και συνεχίζουμε το βρασμό για 10 λεπτά ακόμη.
Κάνουμε το τέστ με το πιατάκι για να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι. Το ξεχάσατε ??
Σε ένα πιατάκι ρίχνουμε 1 κ.γ. σιρόπι. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και τραβάμε μια κάθετη γραμμή με το δάχτυλό μας. Αν παραμείνει το κενό και δεν ενωθεί, το σιρόπι είναι έτοιμο. Μη το παραβράσετε γιατί όταν κρυώσει θα δέσει περισσότερο.
Όσο περισσότερο βράζει το σταφύλι, τόσο σκουραίνει και καραμελώνει. Αν σας δέσει παραπάνω προσθέστε λίγο νερό και βράστε για 3-4 λεπτά ακόμη.
Αποθηκεύστε σε αποστειρωμένα βάζα στο ντουλάπι ή σε ταπεράκι στο ψυγείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου