Παραδοσιακή ανοιχτή πίτα της Κιμώλου, μια ελληνική παραλλαγή της ιταλικής πίτσας.
Κρύβει τη μεγαλειώδη απλότητα και τη νοστιμιά της Ελλάδας και των κυκλαδίτικων νησιών.
Κοστίζει ελάχιστα, μόλις 3 ευρώ μια ολόκληρη λαμαρίνα του φούρνου και, χορταίνει πολύ κόσμο.
Η πίτα αυτή ή αλλιώς Greek Pizza αγγλιστί, αποτελεί ιδανικό σνακ όλες τις ώρες της ημέρας και είναι το καλύτερο συνοδευτικό στο τραπέζι όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι έχει την τιμητική της λόγω εποχικότητας της ντομάτας.
Παρότι συνηθίζεται να φτιάχνεται με σκληρό αλεύρι η συνταγή που σας δίνω, κατά 2/3, περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης γιατί, εκτός από υγιεινό, το βρίσκω και πιο νόστιμο επομένως το χρησιμοποιώ όσο γίνεται περισσότερο.
Υλικά:
για τη ζύμη:
- 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 200 γρ. αλεύρι σκληρό
- 325 γρ. νερό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
για την επικάλυψη:
- 4 βιολογικές ώριμες ντομάτες
- 3 κρεμμύδια
- 20 γρ. ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
για το ταψί:
- 50 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Καταρχάς φτιάχνουμε τη ζύμη. Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα άλευρα. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε το νερό, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Σε μια ακρούλα που δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τη μαγιά ρίχνουμε το αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Επειδή όλα τα άλευρα δεν απορροφούν το ίδιο το νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.
Μόλις δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία.
Στο μεταξύ, ετοιμάστε τα υπόλοιπα υλικά. Κόψτε τα κρεμμύδια στη μέση και μετά σε ροδέλες, βάλτε τα στο σουρωτήρι, αλατίστε και αφήστε να βγάλουν τα υγρά τους. Κόψτε τις ντομάτες στη μέση, πιέστε τις λίγο με το χέρι σας να φύγουν τα πολλά υγρά και οι σπόροι και κόψτε τις σε ροδέλες.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, τοποθετήστε τη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια.
Λαδώστε γενναιόδωρα το ταψί σας (Λαδένια, είπαμε !!) και τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στο λάδι.
Ανοίξτε τη ζύμη με τα χέρια σας μέχρι να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού, λαδώνοντας ταυτόχρονα τα χέρια σας, ώστε να δημιουργήστε ένα χοντρό φύλλο λαδωμένο πατώντας με τα δάχτυλά σας.
Αφήστε μισή ώρα να φουσκώσει ελαφρά και ξαναπατήστε με τα δάχτυλά σας την επιφάνεια.
Ανακατέψτε τα κρεμμύδια με τις ντομάτες σε ένα σκεύος και στρώστε το μείγμα στην επιφάνεια της ζύμης.
Ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε με θαλασσινό αλάτι και λίγη ζάχαρη.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα για 15 λεπτά και κατόπιν στους 180 βαθμούς για ακόμη 30-35 λεπτά.
Τρώγεται ζεστή, χλιαρή, κρύα.
Είναι το αγαπημένο μου κολατσιό μαζί με λίγη γραβιέρα στη δουλειά, την επόμενη μέρα.
Extra tips:
- Της ταιριάζει πολύ η ρίγανη. Μπορείτε να προσθέσετε μερικά φυλλαράκια φρέσκια ρίγανη ή μια τσιμπιά ξερή στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο ή στη ζύμη.
- Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως πιπεριές ή μελιτζάνες (αφού τις κόψετε σε μικρά καρέ και τις σωτάρετε ελαφρώς). Συχνά τη συναντάμε με ροδέλες ελιάς και κάπαρη.
- Μπορείτε να τη σερβίρετε και με λίγη γαλομυζήθρα στην επιφάνεια.
Όλα τα παραπάνω αλλάζουν κατά πολύ την αρχική συνταγή αλλά εμπλουτίζουν τη γεύση.
Εγώ, πάντως, βρίσκω την απλή εκδοχή της νοστιμότατη.
Η τελική απόφαση δική σας !!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου