Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΑΚΟΡΥΖΟ




Συνδυάστε τις φακές με ρύζι και αμέσως έχετε ένα σούπερ ενεργειακό πιάτο στο τραπέζι σας. 
Δημητριακά + όσπρια = πλήρης πρωτεΐνη !!

Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Υλικά:
  • 2 φλυτζάνια φακές
  • 1,5 λίτρο νερό
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο σε κύβους
  • 1 ντομάτα 
  • 5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • θαλασσινό αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
  • χυμό & ξύσμα λεμόνι 
  • 1/3 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Βάζουμε το νερό σε μια κατσαρόλα να βράσει. Ξεπλένουμε τις φακές σε κρύο νερό και τις αφήνουμε στην άκρη. Κόβουμε την ντομάτα, το κρεμμύδι και το καρότο σε κύβους. 
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε όλα τα υλικά, μαζί με τη δάφνη. Βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ελέγχουμε τη φακή αν έχει βράσει και αν σχεδόν έτοιμη αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ρύζι. Βράζουμε για 12-15 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει. Σβήνουμε το φαγητό και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά. Προσθέτουμε το ξύσμα και σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο κάθε πιάτο.

Extra tips:
  • Έχω φυλαγμένο στο ντουλάπι μου ένα πολύτιμο δώρο που μου χάρισε κάποτε μια φίλη. Ένα μυρωδάτο αιγυπτιακό μιξ μπαχαρικών. Θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα μπαχαρικών. Αρτύστε τις φακές μ' αυτό και το πιάτο σας θα πάρει άλλη διάσταση. Σ' αυτή την περίπτωση προσέξτε με το αλάτι. 
  • Μπορείτε να μαγειρέψετε τις φακές και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Έτσι, όποιαδήποτε στιγμή μαγειρέψτε τις προσθέτοντας 1 κούπα νερό και το ρύζι.  
  • Το "πάντρεμα" μπορεί να γίνει και με άλλα όσπρια όπως φασόλια ή ρεβίθια. 





















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ