Συνδυάστε τις φακές με ρύζι και αμέσως έχετε ένα σούπερ ενεργειακό πιάτο στο τραπέζι σας.
Δημητριακά + όσπρια = πλήρης πρωτεΐνη !!
Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Υλικά:
- 2 φλυτζάνια φακές
- 1,5 λίτρο νερό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο σε κύβους
- 1 ντομάτα
- 5 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι ή ρίγανη
- 2 φύλλα δάφνης
- θαλασσινό αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κούπα ρύζι Καρολίνα
- χυμό & ξύσμα λεμόνι
- 1/3 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Μόλις βράσει το νερό ρίχνουμε όλα τα υλικά, μαζί με τη δάφνη. Βράζουμε για 30 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Ελέγχουμε τη φακή αν έχει βράσει και αν σχεδόν έτοιμη αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το θυμάρι ή τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ρύζι. Βράζουμε για 12-15 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας συχνά για να μη κολλήσει. Σβήνουμε το φαγητό και αφήνουμε μέχρι να απορροφήσει το ρύζι τα υγρά. Προσθέτουμε το ξύσμα και σερβίρουμε ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο κάθε πιάτο.
Extra tips:
- Έχω φυλαγμένο στο ντουλάπι μου ένα πολύτιμο δώρο που μου χάρισε κάποτε μια φίλη. Ένα μυρωδάτο αιγυπτιακό μιξ μπαχαρικών. Θα το βρείτε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ ή σε καταστήματα μπαχαρικών. Αρτύστε τις φακές μ' αυτό και το πιάτο σας θα πάρει άλλη διάσταση. Σ' αυτή την περίπτωση προσέξτε με το αλάτι.
- Μπορείτε να μαγειρέψετε τις φακές και να τις αποθηκεύσετε στην κατάψυξη. Έτσι, όποιαδήποτε στιγμή μαγειρέψτε τις προσθέτοντας 1 κούπα νερό και το ρύζι.
- Το "πάντρεμα" μπορεί να γίνει και με άλλα όσπρια όπως φασόλια ή ρεβίθια.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου