Αφράτα σταφιδόψωμα για όλες τις ώρες. Είναι ιδανική λύση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο και για το δικό μας στη δουλειά. Χωρίς ζάχαρη, με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της σταφίδας. Εκτός από σκέτο τρώγεται και σάντουιτς με μια ελαφρώς πικάντικη γραβιέρα.
Υλικά για 12 κομμάτια:
- 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
- 300 γρ. αλεύρι δυνατό Τ70 ή αλεύρι τσουρεκιού
- 400 γρ. νερό
- 50 γρ. μέλι
- 8 γρ. μαγιά ξηρή
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 30 γρ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 2 ξύλα κανέλα Κεϋλάνης
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- 5 καρφάκια γαρύφαλο
- 100 γρ. σταφίδες ανάμεικτες ξανθές & μαύρες ή όποιες σας αρέσουν περισσότερο
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το μισό νερό με τις σταφίδες & τα μπαχαρικά για 10 λεπτά. Στραγγίστε τις σταφίδες, αφαιρέστε τα μπαχαρικά, προσθέστε το υπόλοιπο νερό και αφήστε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το νερό, όποια λιπαρή ουσία χρησιμοποιήσετε, το μέλι, τα άλευρα, στην άκρη το αλάτι και στη μέση, σε μια λακουβίτσα, τη μαγιά.
Αρχίστε το ζύμωμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και μαζεύεται γύρω από το φτερό, προσθέστε τις σταφίδες και ζυμώστε 2-3 λεπτά ακόμη.
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί. Η όλη διαδικασία (ζύμωμα & φούσκωμα) χρειάζεται περίπου 2 ώρες.
Τώρα αρχίζουν τα καλά !! Οι ατσαλιές δηλαδή !!
Ανάψτε το φούρνο στους 70 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα.
Αλευρώστε τον πάγκο σας. Η ζύμη αυτή θα κολλάει οπότε αλευρώστε και τα χέρια σας. Με μαλακές κινήσεις τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και ξεφουσκώστε τη ελαφρά. Ανοίξτε τη με τα χέρια σας ένα χοντρό φύλλο, διπλώστε τη ρολό και χωρίστε σε κομμάτια των 100 γρ.
Το κάθε κομμάτι ανοίξτε το με τα δάχτυλά σας, τυλίξτε το ρολό και τοποθετήστε στη λαμαρίνα.
Αφού τοποθετήσετε όλα τα ψωμάκια στη λαμαρίνα, αφήστε στο φούρνο να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν.
Αφαιρέστε τη λαμαρίνα, ανάψτε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και τοποθετήστε ένα σκεύος με νερό στην σχάρα, στο τελευταίο διάζωμα. Μόλις η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί τοποθετήστε τη λαμαρίνα και ψήστε για 20-25 λεπτά το πολύ. Προσοχή να μη τα παραψήσετε !!
Διαλύστε το μέλι με το νερό και με το πινέλο περάστε την επιφάνεια όσο είναι ακόμη ζεστά για να γυαλίσουν.
Extra tips:
- Μετά την επάλειψη μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι, αμύγδαλο κροκάν ή φιλέ ή καρύδι
- Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη 100 γρ. καβουρδισμένο & χοντροκομμένο καρύδι ή αμύγδαλο
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σταφίδες με κράνμπερις
- Φυλάσσονται στην κατάψυξη και όταν αποψυχθούν είναι φρεσκότατα
- Αν βαριέστε να φτιάξετε ψωμάκια, χωρίστε το μείγμα στα δύο και φτιάξτε καρβελάκια στη στενόμακρη φόρμα του κέικ. Ψήστε για 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου