Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΦΡΑΤΑ ΣΤΑΦΙΔΟΨΩΜΑ





Αφράτα σταφιδόψωμα για όλες τις ώρες. Είναι ιδανική λύση για το κολατσιό των παιδιών στο σχολείο και για το δικό μας στη δουλειά. Χωρίς ζάχαρη, με όλες τις ευεργετικές ιδιότητες της σταφίδας. Εκτός από σκέτο τρώγεται και σάντουιτς με μια ελαφρώς πικάντικη γραβιέρα. 

Υλικά για 12 κομμάτια:
  • 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 300 γρ. αλεύρι δυνατό Τ70 ή αλεύρι τσουρεκιού
  • 400 γρ. νερό
  • 50 γρ. μέλι
  • 8 γρ. μαγιά ξηρή
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • 30 γρ. λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο ή βούτυρο
  • 2 ξύλα κανέλα Κεϋλάνης
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 5 καρφάκια γαρύφαλο
  • 100 γρ. σταφίδες ανάμεικτες ξανθές & μαύρες ή όποιες σας αρέσουν περισσότερο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. νερό
Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι βράστε το μισό νερό με τις σταφίδες & τα μπαχαρικά για 10 λεπτά. Στραγγίστε τις σταφίδες, αφαιρέστε τα μπαχαρικά, προσθέστε το υπόλοιπο νερό και αφήστε στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το νερό, όποια λιπαρή ουσία χρησιμοποιήσετε, το μέλι, τα άλευρα, στην άκρη το αλάτι και στη μέση, σε μια λακουβίτσα, τη μαγιά.

Αρχίστε το ζύμωμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και όταν η ζύμη αρχίζει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και μαζεύεται γύρω από το φτερό, προσθέστε τις σταφίδες και ζυμώστε 2-3 λεπτά ακόμη.

Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό περιβάλλον μέχρι να διπλασιαστεί. Η όλη διαδικασία (ζύμωμα & φούσκωμα) χρειάζεται περίπου 2 ώρες.

Τώρα αρχίζουν τα καλά !! Οι ατσαλιές δηλαδή !!

Ανάψτε το φούρνο στους 70 βαθμούς για 15-20 λεπτά. Στρώστε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα.

Αλευρώστε τον πάγκο σας. Η ζύμη αυτή θα κολλάει οπότε αλευρώστε και τα χέρια σας. Με μαλακές κινήσεις τοποθετήστε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και ξεφουσκώστε τη ελαφρά. Ανοίξτε τη με τα χέρια σας ένα χοντρό φύλλο, διπλώστε τη ρολό και χωρίστε σε κομμάτια των 100 γρ. 


Το κάθε κομμάτι ανοίξτε το με τα δάχτυλά σας, τυλίξτε το ρολό και τοποθετήστε στη λαμαρίνα. 



Αφού τοποθετήσετε όλα τα ψωμάκια στη λαμαρίνα, αφήστε στο φούρνο να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστούν.


Αφαιρέστε τη λαμαρίνα, ανάψτε το φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις και τοποθετήστε ένα σκεύος με νερό στην σχάρα, στο τελευταίο διάζωμα. Μόλις η θερμοκρασία σταθεροποιηθεί τοποθετήστε τη λαμαρίνα και ψήστε για 20-25 λεπτά το πολύ. Προσοχή να μη τα παραψήσετε !!

Διαλύστε το μέλι με το νερό και με το πινέλο περάστε την επιφάνεια όσο είναι ακόμη ζεστά για να γυαλίσουν.

Extra tips:
  • Μετά την επάλειψη μπορείτε να πασπαλίσετε με σουσάμι, αμύγδαλο κροκάν ή φιλέ ή καρύδι
  • Μπορείτε να προσθέσετε στη ζύμη 100 γρ. καβουρδισμένο & χοντροκομμένο καρύδι ή αμύγδαλο
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε τις σταφίδες με κράνμπερις 
  • Φυλάσσονται στην κατάψυξη και όταν αποψυχθούν είναι φρεσκότατα
  • Αν βαριέστε να φτιάξετε ψωμάκια, χωρίστε το μείγμα στα δύο και φτιάξτε καρβελάκια στη στενόμακρη φόρμα του κέικ. Ψήστε για 40 λεπτά στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ