Το ξέρω πως δεν έχεις ξαναφάει φάβα με κόκκινη σάλτσα. Ούτε εγώ !! Συνηθίζεται να παντρεύεται με κρεμμύδι, κάππαρη, μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι. Συναντάται επίσης, στην πιο εκλεπτυσμένη της μορφή, με καραμελωμένο κρεμμύδι.
Φέτος είχα τη μεγάλη χαρά να περάσω μέρος του καλοκαιριού με Σαντορινιούς και οι γευστικοί μου κάλυκες συναντήθηκαν μ' αυτή την μπουκιά που περικλείει όλο το καλοκαίρι. Φάβα ΠΟΠ Σαντορίνης, σάλτσα από φρέσκια άνυδρη Σαντορινιά ντομάτα, γλυκό κρεμμύδι, μυρωδιά από κανέλα και γλυκάνισο. Συνταγή της γιαγιάς, που παρέμεινε και δεν αντικαθίσταται με καμία άλλη.
Όταν λοιπόν η μεγαλοκοπέλα, η φάβα η Σαντορινιά, "παντρεύτηκε" τη ζουμερή, κρεμμυδάτη, σάλτσα ντομάτας ένας μεγάλος έρωτας μόλις γεννήθηκε !!
🔼🔺 Μουσική και φύγαμε για κουζίνα !! 🔻🔽
Υλικά:
Για τη φάβα:
- 1 κούπα φάβα
- 1 κρεμμύδι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
- νερό όσο χρειάζεται να τη σκεπάζει, τουλάχιστον 2 δάχτυλα
- αλάτι
- 2-3 κ.σ. ξύδι
- 2/3 κούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
- 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 2 κρεμμύδια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 δοντάκια από ένα αστεροειδή γλυκάνισο
- μια τσιμπιά κανέλα
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε και ξεπλένετε τη φάβα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθίσει προσθέστε τη φάβα και τσιγαρίστε μαζί με το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το νερό.
Την αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στην κατσαρόλα και ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Συμπληρώνετε νερό αν είναι απαραίτητο. Αλατίζετε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα. Θυμηθείτε να αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά όταν δεν έχει πήξει εντελώς. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να πιει όλο το νερό και να κρυώσει ελαφρώς, περίπου μισή ώρα. Τότε προσθέστε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Την αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στην κατσαρόλα και ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Συμπληρώνετε νερό αν είναι απαραίτητο. Αλατίζετε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα. Θυμηθείτε να αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά όταν δεν έχει πήξει εντελώς. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να πιει όλο το νερό και να κρυώσει ελαφρώς, περίπου μισή ώρα. Τότε προσθέστε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Παράλληλα ετοιμάστε τη σάλτσα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθίσουν. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Τις προσθέτετε στα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το δαφνόφυλλο, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Σερβίρετε τη φάβα με τη σάλτσα.
Extra tips:
- Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα, αν περισσέψει, είναι νόστιμη.
- Χρειάζεται οπωσδήποτε φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι για να τραβήξει την αψάδα του κρεμμυδιού.
- Συνοδεύει ούζο, ρακή ή τσίπουρο με μοναδικό τρόπο.
Αν θέλετε τη φάβα στην απλή της, εξίσου νόστιμη εκδοχή, όταν είναι έτοιμη προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και γαρνίρετε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και κάππαρη.
Νατάσσα, σ' ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου για τις υπέροχες καλοκαιρινές αναμνήσεις !! ❤
all rights reserved
|
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου