Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΦΑΒΑ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΗ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ





Το ξέρω πως δεν έχεις ξαναφάει φάβα με κόκκινη σάλτσα. Ούτε εγώ !! Συνηθίζεται να παντρεύεται με κρεμμύδι, κάππαρη, μπόλικο ελαιόλαδο και λεμόνι. Συναντάται επίσης, στην πιο εκλεπτυσμένη της μορφή, με καραμελωμένο κρεμμύδι. 

Φέτος είχα τη μεγάλη χαρά να περάσω μέρος του καλοκαιριού με Σαντορινιούς και οι γευστικοί μου κάλυκες συναντήθηκαν μ' αυτή την μπουκιά που περικλείει όλο το καλοκαίρι. Φάβα ΠΟΠ Σαντορίνης, σάλτσα από φρέσκια άνυδρη Σαντορινιά ντομάτα, γλυκό κρεμμύδι, μυρωδιά από κανέλα και γλυκάνισο. Συνταγή της γιαγιάς, που παρέμεινε και δεν αντικαθίσταται με καμία άλλη. 

Όταν λοιπόν η μεγαλοκοπέλα, η φάβα η Σαντορινιά, "παντρεύτηκε" τη ζουμερή, κρεμμυδάτη, σάλτσα ντομάτας ένας μεγάλος έρωτας μόλις γεννήθηκε !!
🔼🔺 Μουσική και φύγαμε για κουζίνα !! 🔻🔽

Υλικά:

Για τη φάβα:
  • 1 κούπα φάβα
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο στον χοντρό τρίφτη
  • νερό όσο χρειάζεται να τη σκεπάζει, τουλάχιστον 2 δάχτυλα
  • αλάτι
  • 2-3 κ.σ. ξύδι
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα:
  • 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες
  • 2 κρεμμύδια τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 δοντάκια από ένα αστεροειδή γλυκάνισο
  • μια τσιμπιά κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
Εκτέλεση:

Καθαρίζετε και ξεπλένετε τη φάβα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το μισό ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε το κρεμμύδι. Μόλις ξανθίσει προσθέστε τη φάβα και τσιγαρίστε μαζί με το κρεμμύδι για 1-2 λεπτά. Προσθέτετε το νερό.
Την αφήνετε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στην κατσαρόλα και ξαφρίζοντάς την όταν χρειάζεται. Συμπληρώνετε νερό αν είναι απαραίτητο. Αλατίζετε προς το τέλος. Η φάβα είναι έτοιμη όταν γίνει σαν λείος πουρές με ελάχιστο νερό. Θα χρειαστεί περίπου μία ώρα. Θυμηθείτε  να αποσύρετε τη φάβα από τη φωτιά όταν δεν έχει πήξει εντελώς. Την αφήνετε εκτός φωτιάς να πιει όλο το νερό και να κρυώσει ελαφρώς, περίπου μισή ώρα. Τότε προσθέστε το ξύδι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.


Παράλληλα ετοιμάστε τη σάλτσα. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίστε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθίσουν. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβετε. Τις προσθέτετε στα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το δαφνόφυλλο, την κανέλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 30 λεπτά.

Σερβίρετε τη φάβα με τη σάλτσα. 

Extra tips:
  • Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα, αν περισσέψει, είναι νόστιμη.
  • Χρειάζεται οπωσδήποτε φρέσκο ψωμί ή παξιμάδι για να τραβήξει την αψάδα του κρεμμυδιού.
  • Συνοδεύει ούζο, ρακή ή τσίπουρο με μοναδικό τρόπο.  
  • Αν θέλετε τη φάβα στην απλή της, εξίσου νόστιμη εκδοχή, όταν είναι έτοιμη προσθέστε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και γαρνίρετε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και κάππαρη.
Νατάσσα, σ' ευχαριστώ μέσα απ' την καρδιά μου για τις υπέροχες καλοκαιρινές αναμνήσεις !! ❤



all rights reserved










Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ