Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΟ ΡΑΒΑΝΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ





Συνταγές για ραβανί υπάρχουν πολλές και καλές. Αυτό το ραβανί-αφρός όμως, είναι ποίημα !! 
Η συνταγή είναι της Μαρίας που είναι νοικοκυρά από τις λίγες. Βολιώτισσα στην καταγωγή. Έξω καρδιά, καλοφαγού και τόσο φιλόξενη που σε σκλαβώνει. 

Μη ξεχάσετε να βάλετε μουσική πριν βάλετε ποδιά και σηκώσετε μανίκια !!

Υλικά :

Για το σιρόπι:
  • 4 κούπες νερό
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • φλούδα από 1 βιολογικό λεμόνι
Για το γλυκό:
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ηλιέλαιο
  • 4 αυγά
  • 1 κούπα αλεύρι ΓΟΧ
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 βανίλιες
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1,5 κούπα γιαούρτι
  • ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
Εκτέλεση:

Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση μετράμε τρία λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Στο μίξερ χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τα αυγά.

Σε ένα μπωλ αναμυγνείουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ.

Προσθέτουμε το μείγμα του μίξερ στο μπωλ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. 

Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι, ταψί 37*25 εκ. 

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.

Για να βεβαιωθούμε πως το γλυκό ψήθηκε, κάνουμε το τέστ με την οδοντογλυφίδα. Τρυπάμε στη μέση του ταψιού και αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο.

Κόβουμε σε κομμάτια ή τρυπάμε σε διάφορα σημεία και σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.

Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.


Extra tips:
  • Αν σας αρέσει η καρύδα πασπαλίστε την επιφάνεια του γλυκού με τριμμένη καρύδα.
  • Χρησιμοποιήστε την ίδια μεσαία κούπα ή ένα μεσαίο ποτήρι νερού για μεζούρα για όλα τα υλικά.
  • Κόβουμε ή τρυπάμε το γλυκό πριν το σιροπιάσουμε για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.


all rights reserved





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ