Συνταγές για ραβανί υπάρχουν πολλές και καλές. Αυτό το ραβανί-αφρός όμως, είναι ποίημα !!
Η συνταγή είναι της Μαρίας που είναι νοικοκυρά από τις λίγες. Βολιώτισσα στην καταγωγή. Έξω καρδιά, καλοφαγού και τόσο φιλόξενη που σε σκλαβώνει.
Μη ξεχάσετε να βάλετε μουσική πριν βάλετε ποδιά και σηκώσετε μανίκια !!
Υλικά :
Για το σιρόπι:
- 4 κούπες νερό
- 3 κούπες ζάχαρη
- φλούδα από 1 βιολογικό λεμόνι
Για το γλυκό:
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- 4 αυγά
- 1 κούπα αλεύρι ΓΟΧ
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
- 3 βανίλιες
- 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
- 1,5 κούπα γιαούρτι
- ξύσμα από 1 βιολογικό πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάρει βράση μετράμε τρία λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Στο μίξερ χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο και τα αυγά.
Σε ένα μπωλ αναμυγνείουμε το αλεύρι, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες, το ξύσμα και το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε το μείγμα του μίξερ στο μπωλ με τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι, ταψί 37*25 εκ.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά.
Για να βεβαιωθούμε πως το γλυκό ψήθηκε, κάνουμε το τέστ με την οδοντογλυφίδα. Τρυπάμε στη μέση του ταψιού και αν η οδοντογλυφίδα βγαίνει καθαρή είναι έτοιμο.
Κόβουμε σε κομμάτια ή τρυπάμε σε διάφορα σημεία και σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό με το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει και να απορροφηθεί το σιρόπι και σερβίρουμε.
Extra tips:
- Αν σας αρέσει η καρύδα πασπαλίστε την επιφάνεια του γλυκού με τριμμένη καρύδα.
- Χρησιμοποιήστε την ίδια μεσαία κούπα ή ένα μεσαίο ποτήρι νερού για μεζούρα για όλα τα υλικά.
- Κόβουμε ή τρυπάμε το γλυκό πριν το σιροπιάσουμε για να απορροφηθεί καλύτερα το σιρόπι.
all rights reserved |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου