Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ



Φασόλια, ο διατροφικός θησαυρός  !!
Είναι πλούσια σε ασβέστιο (123mg/100γρ), φώσφορο (352mg/100γρ), μαγνήσιο (171mg/100γρ), κάλιο (1483mg/100γρ), φυτικές ίνες (15γρ/100γρ) και πρωτεΐνες (τα 100γρ προσφέρουν στον οργανισμό 7γρ πρωτεϊνών, την ίδια δηλαδή ποσότητα που παίρνουμε από 30γρ κοτόπουλου ή ψαριού).
Έτσι, η συχνή και συστηματική κατανάλωση φασολιών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των οστών και των δοντιών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.
Ταυτόχρονα, είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αλάτι.
Χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας όσο και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Και αυτό γιατί καταναλώνοντάς τα δημιουργείται έντονα το αίσθημα πληρότητας με αποτέλεσμα να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Επίσης, η θερμιδική τους αξία είναι σχετικά χαμηλή αφού 1 φλιτζάνι μαγειρεμένοι γίγαντες αποδίδουν περίπου 260 θερμίδες.

Και κάπως έτσι ο Μάϊκ ο φασολάκης έγινε "γίγαντας" όταν μεγάλωσε !! 

Μετά το πολύ γρήγορο μάθημα είμαστε έτοιμοι να μαγειρέψουμε ??
Η σωστή απάντηση είναι, όχι !!
Δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην κουζίνα αν, πριν, δεν βάλουμε μουσική να μας κρατάει συντροφιά !! 

Υλικά:
  • 2/3 από μια συσκευασία φασόλια γίγαντες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
  • 3 καρότα σε ροδέλες
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 συσκευασία από βιολογικό ντοματάκι
  • 2 κ.σ. πελτέ από βιολογικές ντομάτες
  • 1 ποτήρι νερό
  • 5-6 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1/2 μάτσο μαϊντανό χοντροκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • αλάτι θαλασσινό
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 2 καυτερές πιπεριές ψιλοκομμένες ή 1/2 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 100 γρ. φέτα σε κύβους (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Μουλιάζουμε τα φασόλια σε ένα μπωλ με άφθονο νερό για 7-10 ώρες. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος από το πόσο "βραστερά" είναι τα φασόλια. Συνήθως διαρκεί 45 λεπτά.
Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Σωτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις λιαστές ντομάτες, την καυτερή πιπεριά ή το μπούκοβο (αν θέλουμε) & το καρότο. Μόλις χρυσίσουν ανοίγουμε μια τρύπα στη μέση του σκεύους και ρίχνουμε τον πελτέ. Τον σωτάρουμε μέχρι να αρχίσει να αναδύει τα αρώματά του. Προσθέτουμε το ντοματάκι, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5 λεπτά να ενωθούν τα υλικά μας. Προσθέτουμε το νερό και βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά.  

Πληροφορία που μας λύνει τα χέρια:
Επειδή αυτό το φαγητό γίνεται με σύμβραση, δηλαδή ξεκινάει στην κατσαρόλα και ολοκληρώνεται στον φούρνο, για να εξοικονομήσουμε χρόνο, μέχρι αυτό το στάδιο μπορούμε να το ετοιμάσουμε από την προηγούμενη μέρα για να μειώσουμε το χρόνο μαγειρέματος.
Οπότε, όταν θέλουμε να ολοκληρώσουμε το μαγείρεμα, απλά "παντρεύουμε" τα υλικά (φασόλια & σάλτσα) και ψήνουμε.

Όταν λοιπόν είμαστε έτοιμοι, τοποθετούμε τα φασόλια σε ένα πυρέξ, περιχύνουμε με τη σάλτσα, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα 2/3 από το μαϊντανό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα μέχρι να μελώσει η σάλτσα. Σβήνουμε το φαγητό, προσθέτουμε τη φέτα και αφήνουμε στο φούρνο μέχρι να λιώσει η φέτα. 

Σερβίρουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο και τον υπόλοιπο μαϊντανό. Το φρέσκο τραγανό ψωμάκι είναι απαραίτητο συνοδευτικό !!

Extra tip:
Το φαγητό αυτό αποθηκεύεται μαγειρεμένο στην κατάψυξη. 


all rights reserved


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ