Φθινοπωρινά απογεύματα που μυρίζουν μήλο & κανέλα !!
Το μόνο που χρειάζεται για να συμπληρώσει την ευτυχία είναι μία κούπα αχνιστός καφές και η αγαπημένη μας μουσική.
Μηλόπιτες υπάρχουν πολλές και είναι και νόστιμες.
Εμένα όμως μου έχει κλέψει την καρδιά αυτή η τριφτή μηλόπιτα με την μπισκοτένια, τραγανή βάση και τη ζουμερή γέμιση με μήλο που μοσχομυρίζει κανέλα.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για νηστίσιμη και πιο ελαφριά γεύση
- 150 γρ. άχνη
- λίγη βανίλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι ή ουίσκι
Για τη γέμιση:
- 4 μήλα βιολογικά
- 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1/2 κούπα σταφίδες (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. κανέλα
- χυμό από μισό λεμόνι
- άχνη για το σερβίρισμα
- κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κύβους, τη βανίλια, το αλκοόλ και ζυμώνουμε με το χέρι. Όταν η ζύμη αρχίζει και γίνεται γρομπαλλάκια, κρατάμε περίπου το 1/3 και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε την υπόλοιπη μέχρι να γίνει ομοιογενής & σφιχτή. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μήλα.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους. Προσθέτουμε το λεμόνι, το καρύδι, τις σταφίδες (αν τις χρησιμοποιήσουμε), τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.
Σ΄ αυτό το στάδιο έχετε δύο επιλογές:
1. Τοποθετείτε τα υλικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη. Σωτάρετε ελαφρώς μέχρι να μελώσουν τα μήλα με τη ζάχαρη, σβήνετε με 1/2 σφηνάκι αλκοόλ και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
2. Χρησιμοποιείτε το μείγμα όπως είναι "ωμό".
Και στις δύο περιπτώσεις η μηλόπιτα γίνεται εξίσου νόστιμη και ζουμερή αλλά στην πρώτη περίπτωση ενισχύεται η γεύση με το βούτυρο και το αλκοόλ και μελώνει περισσότερο.
Σε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα ή ταψάκι, αλείφουμε με βούτυρο να καλύψουμε καλά όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα.
Παίρνουμε τη ζύμη και με τα χέρια μας στρώνουμε στο ταψάκι ανασηκώνοντας στο πλάι τουλάχιστον 1 δάχτυλο.
Αδειάζουμε τη γέμιση και από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ψίχουλα (crumble).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να μην ιδρώσει. Αφού κρυώσει ελαφρώς πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.
Extra tip:
Φροντίστε να προμηθευτείτε καρύδια από ένα μικρό παραγωγό ή από το χωριό και φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος ολόκληρα.
Τα σπάτε όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και έχετε πάντα φρέσκα καρύδια για να τσιμπολογάτε ή για τα γλυκά σας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου