Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΗ ΜΠΙΣΚΟΤΕΝΙΑ ΖΥΜΗ




Φθινοπωρινά απογεύματα που μυρίζουν μήλο & κανέλα !!

Το μόνο που χρειάζεται για να συμπληρώσει την ευτυχία είναι μία κούπα αχνιστός καφές και η αγαπημένη μας μουσική.

Μηλόπιτες υπάρχουν πολλές και είναι και νόστιμες.

Εμένα όμως μου έχει κλέψει την καρδιά αυτή η τριφτή μηλόπιτα με την μπισκοτένια, τραγανή βάση και τη ζουμερή γέμιση με μήλο που μοσχομυρίζει κανέλα. 

Υλικά:


Για τη ζύμη:

- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 300 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη για νηστίσιμη και πιο ελαφριά γεύση
- 150 γρ. άχνη
- λίγη βανίλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρούμι ή ουίσκι
Για τη γέμιση:

- 4 μήλα βιολογικά

- 1 κούπα καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
- 1/2 κούπα σταφίδες (προαιρετικά) 
- 1 κ.σ. κανέλα
- χυμό από μισό λεμόνι
- άχνη για το σερβίρισμα
- κανέλα για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την άχνη.
Προσθέτουμε το βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κύβους, τη βανίλια, το αλκοόλ και ζυμώνουμε με το χέρι. Όταν η ζύμη αρχίζει και γίνεται γρομπαλλάκια, κρατάμε περίπου το 1/3 και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε την υπόλοιπη μέχρι να γίνει ομοιογενής & σφιχτή. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα μήλα.

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κύβους. Προσθέτουμε το λεμόνι, το καρύδι, τις σταφίδες (αν τις χρησιμοποιήσουμε), τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά.

Σ΄ αυτό το στάδιο έχετε δύο επιλογές:

1. Τοποθετείτε τα υλικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο ή μαργαρίνη. Σωτάρετε ελαφρώς μέχρι να μελώσουν τα μήλα με τη ζάχαρη, σβήνετε με 1/2 σφηνάκι αλκοόλ και αφήνετε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
2. Χρησιμοποιείτε το μείγμα όπως είναι "ωμό".
Και στις δύο περιπτώσεις η μηλόπιτα γίνεται εξίσου νόστιμη και ζουμερή αλλά στην πρώτη περίπτωση ενισχύεται η γεύση με το βούτυρο και το αλκοόλ και μελώνει περισσότερο.

Σε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα ή ταψάκι, αλείφουμε με βούτυρο να καλύψουμε καλά όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα. 




Παίρνουμε τη ζύμη και με τα χέρια μας στρώνουμε στο ταψάκι ανασηκώνοντας στο πλάι τουλάχιστον 1 δάχτυλο.

Αδειάζουμε τη γέμιση και από πάνω πασπαλίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε ψίχουλα (crumble).



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στον αέρα, για 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.

Ξεφορμάρουμε σε σχάρα για να μην ιδρώσει. Αφού κρυώσει ελαφρώς πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα. 


Extra tip:
Φροντίστε να προμηθευτείτε καρύδια από ένα μικρό παραγωγό ή από το χωριό και φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος ολόκληρα.
Τα σπάτε όταν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και έχετε πάντα φρέσκα καρύδια για να τσιμπολογάτε ή για τα γλυκά σας. 



all rights reserved












Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ