Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΣΚΛΗΡΟ ΑΛΕΥΡΙ



Η πίτσα είναι αγαπημένο φαγητό όλων μας. Τρώγεται όλες τις ώρες της ημέρας (και της νύχτας) και αποτελεί κυρίως γεύμα από μόνη της.

Ακόμη μία βασική συνταγή για πίτσα με λεπτή, τραγανή ζύμη. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης ζύμης είναι πως βγαίνει έξτρα τραγανή, σχεδόν μπισκοτένια και πως την επόμενη μέρα παραμένει αρκετά τραγανή χωρίς να "λαστιχοποιείται". Έτσι εξασφαλίζετε και το κολατσιό της δουλειάς ή του σχολείου.
Εκτός από την κλασσική επικάλυψη με ντομάτα και τυρί, προσθέστε όποιο άλλο υλικό αγαπάτε και διαμορφώστε την πίτσα σας όπως σας αρέσει. Να θυμάστε πως όσο λιγότερα είναι τα υλικά τόσο πιο δεμένη και ισορροπημένη είναι η γεύση της. Λίγα φρέσκα μανιτάρια είναι αρκετά.

Υλικά για 2 πίτσες 40 εκ.:
Για τη ζύμη:
  • 160 ml νερό
  • 75 ml γάλα φρέσκο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 1 κρόκο αυγού
  • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1,5 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 2 κ.γ. μαγιά ξηρή σε σκόνη
Για τη σάλτσα:
  • 2 κ.σ. πελτέ από βιολογικές ντομάτες
  • 1 μέτρια ντομάτα σε κύβους ή 10 ντοματίνια στη μέση 
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο αποξηραμένο ή 1 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. θυμάρι αποξηραμένο ή 1 κ.σ. φρέσκο
  • 1/2 ποτήρι κρασιού νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ζάχαρη
Για την επικάλυψη:
  • 500 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • σάλτσα ντομάτας
Τρόπος παρασκευής:

Τοποθετήστε στον κάδο του μίξερ με τη σειρά που αναγράφονται τα υλικά, προσέχοντας να μην έρθει σε επαφή η μαγιά με το αλάτι & τη ζάχαρη (τοποθετήστε το αλάτι με τη ζάχαρη αντικριστά στον κάδο και τη μαγιά στη μέση). 
Ζυμώστε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να μαζεύεται γύρω του.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να ζυμώσετε στο χέρι μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια σας.
Στη συνέχεια, τοποθετήστε τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον σκεπασμένη με μεμβράνη ή πετσέτα μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περί τη μιάμιση ώρα.
Αν διαθέτετε αρτοπαρασκευαστή, χρησιμοποιήστε το ανάλογο πρόγραμμα.

Όσο η ζύμη φουσκώνει, ετοιμάστε τη σάλτσα.
Σε ένα τηγάνι βάλτε το λάδι και μόλις ζεσταθεί αρκετά, προσθέστε τον πελτέ και σωτάρετε μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Συνεχίστε με την ντομάτα, τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο και αφήστε 5 λεπτά. Προσθέστε το νερό και σιγοβράστε για 20 λεπτά.  

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, αλευρώστε τον πάγκο σας, χωρίστε στη μέση και ανοίξτε σε δύο φύλλα 40 εκ. Προσθέστε στο κάθε ένα από 5 κ.σ. σάλτσα και από 250 γρ. τυρί. Αν θέλετε προσθέστε μερικά φρέσκα μανιτάρια σε λεπτές φέτες και ντοματίνια κομμένα στη μέση με την κομμένη πλευρά να κοιτάει προς τα πάνω. Ραντίστε με ελάχιστο ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Ψήστε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα για 10 λεπτά στην χαμηλή σχάρα.

Επειδή η πίτσα ψήνεται σε υψηλή θερμοκρασία, τηρήστε το χρόνο ψησίματος με προσοχή γιατί αλλιώς θα την κάψετε !! 


Extra tip: αν επιμένετε και θέλετε λίγο πιο πικάντικο αποτέλεσμα, προσθέστε μερικές λεπτοκομμένες φέτες σουτζούκι Δράμας πάνω από τη σάλτσα και απολαύστε την γευστική έκρηξη που θα ακολουθήσει στην μπουκιά που θα συνδυαστεί με το σουτζούκι. Μη το παρακάνετε γιατί η ένταση που έχει θα επισκιάσει όλες τις άλλες γεύσεις και επιπλέον το στομάχι σας θα διαμαρτυρηθεί εντόνως !! 

Όση ώρα είστε στην κουζίνα μη ξεχάσετε να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική και όση ώρα απολαμβάνετε την πίτσα σας συντονιστείτε στην OnePlate4all_Playlist η οποία ανανεώνεται συνεχώς !!







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ