Απολαύστε χωρίς ενοχές !! !! !! |
🎄 Κουραμπιές ή Greek Butter Almond Cookies !! 🎄
Αυτό το παραδοσιακό Ελληνικό μπισκοτένιο, βουτυρένιο γλύκισμα, τρώγεται αργά, απολαυστικά, ηδονικά και αφήνει ένα απενοχοποιημένο χαμόγελο πληρότητας, πασπαλισμένο με πολύ πολύ άχνη.
Ποια είναι, όμως, η ρίζα του κουραμπιέ;
Το όνομά του προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye, που σημαίνει μπισκότο, γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας δημιούργησαν στο Νομό Καβάλας το 1924 τη Νέα Καρβάλη και μετέφεραν την παραδοσιακή συνταγή κουραμπιέδων της Μικράς Ασίας. Έτσι σήμερα στην Ελλάδα οι πιο γνωστοί παραδοσιακοί κουραμπιέδες είναι αυτοί της Καρβάλης.
Η συνταγή που σας παραθέτω είναι οικογενειακή. Η Λένα, η αγαπημένη μου θεία, φτιάχνει τον καλύτερο κουραμπιέ του κόσμου !!
Αν είναι περίοδος Χριστουγέννων συντονιστείτε εδώ αν όμως λιγουρευτήκατε αυτά τα υπέροχα γλυκά ασχέτως εορτών συντονιστείτε στην ανανεωμένη μας OnePlate4all_Playlist
Υλικά που θα χρειαστείτε:
- 1 κιλό βούτυρο λιωμένο από γαλακτοπωλείο που εμπιστεύεστε. Μπορείτε να το βρείτε και σε σούπερ μάρκετ.
- 1/2 κιλό αμύγδαλο καβουρδισμένο και χονδροκομμένο.
- 2 πιατάκια του καφέ άχνη
- 3 κρόκους
- 1 π. κρασιού κονιάκ με 2-3 κ.σ. ανθόνερο
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 baking powder
- 1 βανίλια σκόνη ή τα σποράκια από 2 λοβούς
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 + 1/3 περίπου κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Η ποσότητα του άλευρου εξαρτάται από το μέγεθος που θα έχουν τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε ως δοσομετρητή. Να θυμάστε πως θέλουμε σφιχτή, μπισκοτένια ζύμη.
- Μπόλικη άχνη & ανθόνερο για το πασπάλισμα.
Πάμε τώρα να λερώσουμε σκεύη και χέρια. Αν ξεχάσατε να βάλετε μουσική φροντίστε το τώρα !!
Έτοιμοι ??
Συντονιστήκαμε στην OnePlate4all_Playlist η οποία ανανεώνεται συνεχώς και πάμε κουζίνα.
Χτυπάμε στο μίξερ, στη μεσαία ταχύτητα, το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Αυτή η φάση είναι καθοριστική για το αποτέλεσμα. Θα χρειαστούν τουλάχιστον 30 λεπτά αδιάκοπου χτυπήματος.
Στο μεταξύ ασχοληθείτε με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε το αλεύρι με το baking Powder, κοσκινίστε και αφήστε στην άκρη. Διαλύστε τη σόδα στο κονιάκ και ξεχωρίστε τους κρόκους. Στρώστε στη λαμαρίνα αντικολλητικό χαρτί, ανάψτε φούρνο για να ζεσταθεί και είστε σχεδόν έτοιμοι για φούρνισμα.
Προσθέστε στο βούτυρο, που πλέον είναι "αφρός", σταδιακά τους κρόκους, το αφρισμένο κονιάκ, τη βανίλια και το μισό αλεύρι. Μόλις ομογενοποιηθούν, συνεχίστε με τα αμύγδαλα και με το υπόλοιπο αλεύρι.
Πλάστε σε μπουκίτσες περίπου 20 γρ. και ψήστε 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν καλά, στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σχηματίστε μπουκίτσες περίπου 20 γρ. |
Αφήστε λίγο να κρυώσουν και κλέψτε μερικά μπισκοτάκια για να βουτήξετε στον καφέ σας.
Ή τώρα ή ποτέ !! Κλέψτε μερικές μπουκίτσες για να βουτήξετε στον καφέ σας !! |
Ψεκάστε με το ανθόνερο και χιονίστε τα λαχταριστά μπισκοτάκια σας με πολύ πολύ άχνη.
Βγαίνουν περίπου 100 κομμάτια. (χωρίς τα κλεμμένα....)
Aν θέλετε τα πάντα ολόλευκα, βάλτε το αμύγδαλο σε νερό που βράζει για 5-10 λεπτά, ξεφλουδίστε και καβουρδίστε. Όχι, μην αγοράσετε έτοιμο ξεφλουδισμένο αμύγδαλο.
all rights reserved |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου