Το πράσο είναι ένα παρεξηγημένο υλικό. Από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ για το στομάχι και δεν το προτιμούν. Αν όμως σωταριστεί σωστά χωρίς να τηγανιστεί και το αφήσετε ήσυχο σε χαμηλή θερμοκρασία να αποβάλλει την αψάδα του και να καραμελώσει, γίνεται γλυκό και πεντανόστιμο. Αυτή η πίτα είναι εύκολη, χωρίς πολλά υλικά και η προσθήκη του κύμινου δίνει την αίσθηση ότι κάπου μέσα στη γέμιση είναι κρυμμένα κομμάτια κρέατος.
Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε !!
Υλικά:
- 4 πράσα σε παχιές ροδέλες
- 1 κούπα φύλλα μέντας ή δυόσμου ψιλοκομμένα
- 1/4 φέτα σκληρή σε κύβους
- 1/4 γραβιέρα σε κύβους
- 1 λεμόνι ξύσμα
- 1/2 λεμόνι χυμό
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. κύμινο
- 2 αυγά
- αλάτι θαλασσινό
- πιπέρι φρεσκοκομμένο
- 8 φύλλα κρούστας
- 3 κ.σ. παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση:
Καταρχάς σωτάρουμε το πράσο σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να καραμελώσει ανακατεύοντας συχνά.
(Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα ή ακόμη, αφού κρυώσει, να αποθηκευτεί στην κατάψυξη και όταν θέλετε να φτιάξετε την πίτα, ξεπαγώνετε και χρησιμοποιείτε το πράσο.)
Αφήνουμε το πράσο να κρυώσει και προσθέτουμε την φέτα, την γραβιέρα, το κύμινο, την μέντα, το λεμόνι χυμό & ξύσμα, το μισό ελαιόλαδο, το ένα αυγό με το 1 ασπράδι χτυπημένα, 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το ταψί και να ομογενοποιηθούν τα αρώματα της γέμισης.
Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 28 εκ. και στρώνουμε δύο φύλλα σταυρωτά να προεξέχουν της φόρμας, ελαφρώς σουρωμένα και λαδωμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά φύλλο. Συνεχίζουμε με ένα ακόμη φύλλο σουρωμένο "πλισέ", μία κ.σ. ελαιόλαδο και το 1/3 της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στρώνουμε την επιφάνεια της πίτας με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, ακριβώς όπως ξεκινήσαμε. Δηλαδή σταυρωτά να προεξέχουν της φόρμας, ελαφρώς σουρωμένα και λαδωμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά φύλλο. Μαζεύουμε τα φύλλα που προεξέχουν και τυλίγουμε γύρω γύρω για να δημιουργήσουμε τον κόθρο και χαράσσουμε σταυρωτά σε 8 κομμάτια.
Τέλος, χτυπάμε τον έναν κρόκο με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι και με τον υπόλοιπο παπαρουνόσπορο και, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 55 λεπτά.
Αφαιρούμε τα αποσπώμενα τοιχώματα και τοποθετούμε την πίτα σε μία σχάρα για να κρυώσει χωρίς να ιδρώσει. Μ' αυτόν τον τρόπο παραμένει τραγανή μέχρι την επόμενη μέρα, αν περισσέψει.
Extra tips:
- Αν δεν έχετε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, χρησιμοποιήστε όποιο ταψί διαθέτετε ή ακόμη και μια στενόμακρη φόρμα του κέικ.
- Τα τυριά πρέπει να είναι σε κύβους και όχι τριμμένα για να τα αισθάνεστε σε κάθε μπουκιά.
all rights reserved
|
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου