Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΠΡΑΣΟΠΙΤΑ ΜΕ ΜΕΝΤΑ, ΚΥΜΙΝΟ & ΓΡΑΒΙΕΡΑ



Το πράσο είναι ένα παρεξηγημένο υλικό. Από πολλούς θεωρείται ιδιαίτερα βαρύ για το στομάχι και δεν το προτιμούν. Αν όμως σωταριστεί σωστά χωρίς να τηγανιστεί και το αφήσετε ήσυχο σε χαμηλή θερμοκρασία να αποβάλλει την αψάδα του και να καραμελώσει, γίνεται γλυκό και πεντανόστιμο. Αυτή η πίτα είναι εύκολη, χωρίς πολλά υλικά και η προσθήκη του κύμινου δίνει την αίσθηση ότι κάπου μέσα στη γέμιση είναι κρυμμένα κομμάτια κρέατος. 
Δοκιμάστε τη και θα με θυμηθείτε !! 

Υλικά:
  • 4 πράσα σε παχιές ροδέλες
  • 1 κούπα φύλλα μέντας ή δυόσμου ψιλοκομμένα
  • 1/4 φέτα σκληρή σε κύβους
  • 1/4 γραβιέρα σε κύβους
  • 1 λεμόνι ξύσμα
  • 1/2 λεμόνι χυμό
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 2 αυγά
  • αλάτι θαλασσινό
  • πιπέρι φρεσκοκομμένο
  • 8 φύλλα κρούστας
  • 3 κ.σ. παπαρουνόσπορο
Εκτέλεση:

Καταρχάς σωτάρουμε το πράσο σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να καραμελώσει ανακατεύοντας συχνά.
(Αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα ή ακόμη, αφού κρυώσει, να αποθηκευτεί στην κατάψυξη και όταν θέλετε να φτιάξετε την πίτα, ξεπαγώνετε και χρησιμοποιείτε το πράσο.)

Αφήνουμε το πράσο να κρυώσει και προσθέτουμε την φέτα, την γραβιέρα, το κύμινο, την μέντα, το λεμόνι χυμό & ξύσμα, το μισό ελαιόλαδο, το ένα αυγό με το 1 ασπράδι χτυπημένα, 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο και το αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε ελαφρά τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε το ταψί και να ομογενοποιηθούν τα αρώματα της γέμισης.

Λαδώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα διαμέτρου 28 εκ. και στρώνουμε δύο φύλλα σταυρωτά να προεξέχουν της φόρμας, ελαφρώς σουρωμένα και λαδωμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά φύλλο. Συνεχίζουμε με ένα ακόμη φύλλο σουρωμένο "πλισέ", μία κ.σ. ελαιόλαδο και το 1/3 της γέμισης. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Στρώνουμε την επιφάνεια της πίτας με τα υπόλοιπα δύο φύλλα, ακριβώς όπως ξεκινήσαμε. Δηλαδή σταυρωτά να προεξέχουν της φόρμας, ελαφρώς σουρωμένα και λαδωμένα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο ανά φύλλο. Μαζεύουμε τα φύλλα που προεξέχουν και τυλίγουμε γύρω γύρω για να δημιουργήσουμε τον κόθρο και χαράσσουμε σταυρωτά σε 8 κομμάτια.

Τέλος, χτυπάμε τον έναν κρόκο με 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της πίτας. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με χοντρό θαλασσινό αλάτι και με τον υπόλοιπο παπαρουνόσπορο και, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 55 λεπτά. 

Αφαιρούμε τα αποσπώμενα τοιχώματα και τοποθετούμε την πίτα σε μία σχάρα για να κρυώσει χωρίς να ιδρώσει. Μ' αυτόν τον τρόπο παραμένει τραγανή μέχρι την επόμενη μέρα, αν περισσέψει. 

Extra tips:
  • Αν δεν έχετε φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα, χρησιμοποιήστε όποιο ταψί διαθέτετε ή ακόμη και μια στενόμακρη φόρμα του κέικ.
  • Τα τυριά πρέπει να είναι σε κύβους και όχι τριμμένα για να τα αισθάνεστε σε κάθε μπουκιά.



all rights reserved














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ