Αυτό το ψωμί είναι μία λέξη......νόστιμο. Τρώγεται σκέτο με τον καφέ, το τσάι ή το γάλα για πρωινό. Συνοδεύει το φαγητό και είναι το τέλειο κολατσιό με τυρί, βούτυρο ακόμη και με αλλαντικά. Μη διστάσετε να το φτιάξετε. Είναι βέβαιο πως θα σας ενθουσιάσει.
Υλικά:
400 γραμμ. αλεύρι σκληρό
300 γραμμ. αλεύρι μαύρο
420 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.γ. μαγιά ξερή
70 ml ελαιόλαδο
1 κ.σ. μέλι
2 κ.γ. αλάτι θαλασσινό
1/3 κ.γ. κανέλα
1/3 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη
1/3 κ.γ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη
100 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
50 γρ. σταφίδες (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα άλευρα. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και συνεχίζουμε με το νερό, τη μαγιά, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Επειδή όλα τα άλευρα δεν απορροφούν το ίδιο το νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.
Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό περιβάλλον για 2 ώρες ή μέχρι να διπλασιαστεί.
Αλευρώνουμε ελαφρώς τον πάγκο μας (δε χρειάζεται πολύ αλεύρι γιατί η ζύμη έχει αρκετό λάδι και δεν κολλάει) και χωρίζουμε τη ζύμη στη μέση. Σχηματίζουμε δύο καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε στενόμακρες φόρμας του κέικ ή, αν δεν έχουμε, στη λαμαρίνα του φούρνου σε απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν. Χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ξυράφι, σκεπάζουμε και αφήνουμε 30-40 λεπτά να φουσκώσουν.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και απολαμβάνουμε ανάλογα με τα κέφια μας !!
all rights reserved |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου