Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !
Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.
Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα.
Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.
Κατινάκι μου, για σένα !!
Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα.
Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.
Κατινάκι μου, για σένα !!
Υλικά:
- 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)
- 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
- 2 πράσα σε ροδέλες
- 300 γρ. Φέτα σκληρή χοντροσπασμένη (μπορείτε να παραλείψετε για νηστίσιμη ή χορτοφαγική εκδοχή της πίτας)
- 2/3 ποτήρι Ελαιόλαδο
- 1/2 κιλό Καλαμποκάλευρο
- 1 κούπα Αλεύρι σκληρό
- 1/2 λίτρο Νερό
- 1 κ.σ. Φυτίνη ή ελαιόλαδο
- Αλάτι - Πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε, χοντροκόβουμε και αλατοπιπερώνουμε τα χόρτα.
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα άλευρα, το νερό και το 1/2 του ελαιόλαδου μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός.
Περνάμε με φυτίνη ή ελαιόλαδο τη λαμαρίνα του φούρνου και την αλευρώνουμε καλά με καλαμποκάλευρο.
Στρώνουμε το χυλό φροντίζοντας να κρατήσουμε 3-4 κ.σ., τα χόρτα, το κρεμμύδι, το πράσο και τη φέτα.
Διαλύουμε το χυλό με λίγο νεράκι να γίνει αρκετά ρευστός και ραντίζουμε με το χέρι μας την επιφάνεια της πίτας.
Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που φυλάξαμε πριν.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Διαλύουμε το χυλό με λίγο νεράκι να γίνει αρκετά ρευστός και ραντίζουμε με το χέρι μας την επιφάνεια της πίτας.
Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που φυλάξαμε πριν.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 1 ώρα.
Καλή σας όρεξη! !
Extra tips:
Χρησιμοποιείστε για περισσότερο άρωμα φρέσκα μυρωδικά. Δυόσμο, άνιθο, μάραθο, μαϊντανό.
Παραδοσιακά δεν χρησιμοποιούν μυρωδικά αλλά σίγουρα θα δώσουν περισσότερη γεύση στην πίτα.
Αν το στομάχι σας είναι ευαίσθητο με το πράσο και το κρεμμύδι, αχνίστε τα μαζί για 5 λεπτά, σουρώστε και στίψτε καλά με τα χέρια σας. Έπειτα προσθέστε τα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην πίτα.
Αν το στομάχι σας είναι ευαίσθητο με το πράσο και το κρεμμύδι, αχνίστε τα μαζί για 5 λεπτά, σουρώστε και στίψτε καλά με τα χέρια σας. Έπειτα προσθέστε τα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην πίτα.
all rights reserved |
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου