Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ


Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! ! 

Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές. 

Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα.
Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά. 

Κατινάκι μου, για σένα !!

Υλικά:
  • 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ) 
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο 
  • 2 πράσα σε ροδέλες 
  • 300 γρ. Φέτα σκληρή χοντροσπασμένη  (μπορείτε να παραλείψετε για νηστίσιμη ή χορτοφαγική εκδοχή της πίτας)
  • 2/3 ποτήρι Ελαιόλαδο 
  • 1/2 κιλό Καλαμποκάλευρο 
  • 1 κούπα Αλεύρι σκληρό 
  • 1/2 λίτρο Νερό 
  • 1 κ.σ. Φυτίνη ή ελαιόλαδο
  • Αλάτι - Πιπέρι 
Εκτέλεση:
Πλένουμε, χοντροκόβουμε και αλατοπιπερώνουμε τα χόρτα. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τα άλευρα, το νερό και το 1/2 του ελαιόλαδου μέχρι να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Περνάμε με φυτίνη ή ελαιόλαδο τη λαμαρίνα του φούρνου και την αλευρώνουμε καλά με καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε το χυλό φροντίζοντας να κρατήσουμε 3-4 κ.σ., τα χόρτα, το κρεμμύδι, το πράσο και τη φέτα. 


Διαλύουμε το χυλό με λίγο νεράκι να γίνει αρκετά ρευστός και ραντίζουμε με το χέρι μας την επιφάνεια της πίτας. 
Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και ραντίζουμε με το ελαιόλαδο που φυλάξαμε πριν. 


Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για 1 ώρα. 
Πρέπει να ξεροψηθεί και να γίνει κριτσανιστή. Επίσης σημαντικό είναι η πίτα αυτή να γίνει λεπτή. 

 
Καλή σας όρεξη! !

Extra tips:
Χρησιμοποιείστε για περισσότερο άρωμα φρέσκα μυρωδικά. Δυόσμο, άνιθο, μάραθο, μαϊντανό.
Παραδοσιακά δεν χρησιμοποιούν μυρωδικά αλλά σίγουρα θα δώσουν περισσότερη γεύση στην πίτα. 
Αν το στομάχι σας είναι ευαίσθητο με το πράσο και το κρεμμύδι, αχνίστε τα μαζί για 5 λεπτά, σουρώστε και στίψτε καλά με τα χέρια σας. Έπειτα προσθέστε τα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στην πίτα.

all rights reserved




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ