Το μπριάμ ή τουρλού είναι αυτό που λέει το όνομά του. Ανακατεμένα λαχανικά. Ό,τι βρίσκεται στο ψυγείο μας ή ακόμη καλύτερα στον κήπο μας. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, ψήνεται στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία ώρα. Προτιμώ το τελείωμα στο φούρνο γιατί καραμελώνει η σάλτσα ντομάτας και αποκτά μια ξεροκαμμένη κρούστα όλο νοστιμιά.
Τρώγεται και κρύο και συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Βασικά υλικά:
- 2 μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια
- 3 κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες
- 2 πατάτες χονροκομμένες
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 1/2 μάτσο μαϊντανό
- 1 συσκευασία ντοματάκι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κούπας νερό
- 1 κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά υλικά:
- 1 χεριά φασολάκια
- 1 χεριά μπάμιες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πιπεριά φλωρίνης
Εκτέλεση:
1ος τρόπος:
Σωτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο, όλα τα υλικά μαζί και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και όταν πάρει μία βράση το φαγητό, προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά και τώρα ή συνεχίζουμε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα για επιπλέον 20 λεπτά ή τελειώνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα για 40 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, το σβήνουμε, και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
2ος τρόπος:
Στρώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί με το μισό ελαιόλαδο, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και το νερό. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα για 1 ώρα. Το σβήνουμε, και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου