Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΠΡΙΑΜ


Το μπριάμ ή τουρλού είναι αυτό που λέει το όνομά του. Ανακατεμένα λαχανικά. Ό,τι βρίσκεται στο ψυγείο μας ή ακόμη καλύτερα στον κήπο μας. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία, ψήνεται στην κατσαρόλα ή στο φούρνο και είναι έτοιμο σε λιγότερο από μία ώρα. Προτιμώ το τελείωμα στο φούρνο γιατί καραμελώνει η σάλτσα ντομάτας και αποκτά μια ξεροκαμμένη κρούστα όλο νοστιμιά.
Τρώγεται και κρύο και συνοδεύεται ιδανικά με φρέσκο ψωμί και φέτα.


Βασικά υλικά:
- 2 μελιτζάνες σε χοντρά κομμάτια
- 3 κολοκυθάκια σε χοντρές φέτες
- 2 πατάτες χονροκομμένες
- 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
- 1/2 μάτσο μαϊντανό
- 1 συσκευασία ντοματάκι
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 κούπας νερό
- 1 κούπα ελαιόλαδο
Προαιρετικά υλικά:
- 1 χεριά φασολάκια
- 1 χεριά μπάμιες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 πιπεριά φλωρίνης 

Εκτέλεση:
1ος τρόπος:
Σωτάρουμε στο μισό ελαιόλαδο, όλα τα υλικά μαζί και μόλις πάρουν χρώμα προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και όταν πάρει μία βράση το φαγητό, προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε να βράσει 15 λεπτά και τώρα ή συνεχίζουμε το μαγείρεμα στην κατσαρόλα για επιπλέον 20 λεπτά ή τελειώνουμε το φαγητό στο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα για 40 λεπτά. Σε κάθε περίπτωση, το σβήνουμε, και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

 
2ος τρόπος:
Στρώνουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί με το μισό ελαιόλαδο, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και το νερό. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα για 1 ώρα. Το σβήνουμε, και προσθέτουμε τον μαϊντανό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ