Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΣΤΙΧΩΤΟ ΕΥΚΟΛΟ ΤΣΟΥΡΕΚΙ





Το τσουρέκι το αγοραστό είναι πάντα καλύτερο από το δικό μας !! Μύθος !!
Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να φτιάξετε τα δικά σας τσουρέκια και να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ακόμη και αν μπερδευτείτε με το πλέξιμο των κοτσίδων, το αποτέλεσμα θα είναι ωραίο και κυρίως νόστιμο !!

Υλικά:
  • 60 ml νερό
  • 50 ml γάλα φρέσκο (εγώ χρησιμοποιώ κατσικίσιο)
  • 70 ml βούτυρο λιωμένο
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
  • 1 κ.γ. κακουλέ τριμμένο
  • 1 πορτοκάλι ξύσμα
  • 4 κ.γ. μαγιά ξηρή

Εκτέλεση:

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα τα υλικά μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 25-30 βαθμούς.
Αν δεν έχετε θερμόμετρο, θα δοκιμάσετε το μείγμα με το μικρό σας δαχτυλάκι. Αν αντέχει να μείνει στο μείγμα, είστε έτοιμοι αλλιώς αφήστε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια διαλύστε τη μαγιά και αφήστε 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Αν δεν ενεργοποιηθεί, μη προχωρήσετε. Το μείγμα ήταν παραπάνω ζεστό και η μαγιά κάηκε. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Προσθέστε στο αλεύρι το μείγμα και ζυμώστε στο μίξερ για 20 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
Λαδώστε τον πάγκο σας και σχηματίστε 4 κορδόνια τα οποία θα πλέξετε ανά 2 για να φτιάξετε 2 τσουρέκια.
Τοποθετήστε τα τσουρέκια στο ταψί και αφήστε περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν.
Αλείψτε με το ασπράδι που περίσσεψε και πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήστε 30-35 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ