Το τσουρέκι το αγοραστό είναι πάντα καλύτερο από το δικό μας !! Μύθος !!
Δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να φτιάξετε τα δικά σας τσουρέκια και να μοσχοβολήσει το σπίτι.
Το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος.
Όπως θα δείτε και στο βίντεο, ακόμη και αν μπερδευτείτε με το πλέξιμο των κοτσίδων, το αποτέλεσμα θα είναι ωραίο και κυρίως νόστιμο !!
Υλικά:
- 60 ml νερό
- 50 ml γάλα φρέσκο (εγώ χρησιμοποιώ κατσικίσιο)
- 70 ml βούτυρο λιωμένο
- 2 αυγά
- 2 κρόκους
- 130 γρ. ζάχαρη
- 450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- 1 βανίλια
- 1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
- 1 κ.γ. κακουλέ τριμμένο
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
- 4 κ.γ. μαγιά ξηρή
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε όλα τα υλικά μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία 25-30 βαθμούς.
Αν δεν έχετε θερμόμετρο, θα δοκιμάσετε το μείγμα με το μικρό σας δαχτυλάκι. Αν αντέχει να μείνει στο μείγμα, είστε έτοιμοι αλλιώς αφήστε λίγο να κρυώσει. Στη συνέχεια διαλύστε τη μαγιά και αφήστε 30 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Αν δεν ενεργοποιηθεί, μη προχωρήσετε. Το μείγμα ήταν παραπάνω ζεστό και η μαγιά κάηκε. Θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία.
Προσθέστε στο αλεύρι το μείγμα και ζυμώστε στο μίξερ για 20 λεπτά. Αφήστε τη ζύμη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί. Θα χρειαστεί περίπου 2 ώρες.
Στη συνέχεια χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια.
Λαδώστε τον πάγκο σας και σχηματίστε 4 κορδόνια τα οποία θα πλέξετε ανά 2 για να φτιάξετε 2 τσουρέκια.
Τοποθετήστε τα τσουρέκια στο ταψί και αφήστε περίπου 1 ώρα να φουσκώσουν.
Αλείψτε με το ασπράδι που περίσσεψε και πασπαλίστε με αμύγδαλο φιλέ.
Ψήστε 30-35 λεπτά στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου