Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΠΕΠΟΝΙ ΜΕ ΤΖΙΝΤΖΕΡ & ΛΑΪΜ



Το highlight του φετινού καλοκαιριού, μια γλυκιά, με ελαφριά αψάδα έκπληξη.
Μαρμελάδα πεπόνι με τζίντζερ & λάιμ!! Είναι τόσο γευστικό και ταυτόχρονα τόσο βολικό αυτό το βαζάκι στο ψυγείο μας !! 
Εκτός από το ψωμί με αλατισμένο βούτυρο, συνοδεύει τυριά και αλλαντικά, τρώγεται σαν γλυκό του κουταλιού σκέτο ή topping στο γιαούρτι, δίνει εξωτική γεύση και γλύκα στο dressing της σαλάτας και σε μικρή ποσότητα σε σάντουιτς από φρέσκια μπαγκέτα με 2-3 φέτες prosciutto, θα σας ξετρελάνει.

Η διαδικασία ίδια, όπως σε όλες τις μαρμελάδες, μόνο τα υλικά και η μουσική υπόκρουση διαφέρουν.

Υλικά:
  • 1200 γρ. πεπόνι (καθαρό βάρος)
  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • χυμό από δύο λάιμ
  • ξύσμα από ένα λάιμ
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
  • 3 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισο
Διαδικασία:
  • Κόβουμε το πεπόνι σε κομματάκια.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το πεπόνι, τη ζάχαρη, το χυμό λάιμ, τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σιγοβράζουμε το μείγμα 20 λεπτά.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και το τζίντζερ και βράζουμε για άλλα 15-20 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Aνακατεύουμε πολύ συχνά για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
  • Ελέγχουμε αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη κάνοντας το τεστ με το πιατάκι. Τοποθετούμε μια κουταλιά μαρμελάδα σε ένα πιάτο και τραβάμε μια κάθετη γραμμή. Αν παραμείνει το κενό και δεν ενωθεί η μαρμελάδα σημαίνει πως έχει δέσει και είναι έτοιμη. Μη την παραβράσετε γιατί όταν κρυώσει θα πήξει περισσότερο.
  • Αν δεν θέλετε κομματάκια και προτιμάτε η μαρμελάδα να έχει λεία υφή, την πολτοποιείτε σε δόσεις στο μούλτι ή με το ραβδομπλέντερ απευθείας στην κατσαρόλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το εργαλείο του πουρέ.
  • Αποθηκεύετε σε αποστειρωμένα βάζα στο ντουλάπι ή σε τάπερ στο ψυγείο.
all rights reserved







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ