Ψωμί από σπίτι! ! 🔝🔝
Σηκώστε μανίκια και ζυμώστε το πιο εύκολο τραγανό, ζεστό, σπιτικό ψωμί. 😉😉
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και 300 γρ. αλεύρι σκληρό. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και συνεχίζουμε με 440 γρ. νερό, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, 1/2 φακελάκι μαγιά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι και τέλος 1 κ.σ. μέλι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Επειδή όλα τα άλευρα δεν απορροφούν το ίδιο το νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.
Τώρα, αν έχετε νεύρα συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να εκτονωθείτε. Αν πάλι είστε YOLO ✌✌ σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό χουχουλιάρικο περιβάλλον για 2 ώρες.
🆘 Δώστε βάση σ' αυτό το σημείο !! Ανάψτε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις και τοποθετήστε τη σχάρα στο τελευταίο διάζωμα. Πάρτε όποιο σκεύος έχετε με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο (γάστρα, κατσαρόλα, τηγάνι) και βάλτε το στο φούρνο σκεπασμένο.
Ξανασηκώστε μανίκια γιατί θα ξαναλερωθείτε. Αλευρώστε τον πάγκο σας, ακουμπήστε τη ζύμη και ξεφουσκώστε την με απαλές κινήσεις. Χωρίστε στη μέση και ζυμώστε ελαφρά από κάτω προς τα πάνω και δημιουργήστε 2 καρβελάκια με εξογκώματα. Τσιμπήστε την επιφάνεια σα να θέλετε να ενώσετε τα εξογκώματα, γυρίστε ανάποδα και σκεπάστε για 10-15 λεπτά.
Βάλτε τα καρβελάκια στο καυτό σκεύος με τα εξογκώματα προς τα πάνω.
Σκεπάστε ξανά και ψήστε 30 λεπτά στους 230 βαθμούς και 20 λεπτά στους 200 βαθμούς , αν θέλετε έξτρα τραγανή κόρα. Αλλιώς ψήστε 50 λεπτά στους 200 βαθμούς. 🔥🔥
Το μόνο δύσκολο σ' αυτή τη συνταγή είναι πως πρέπει να περιμένετε μισή ωρίτσα πριν το "τσακίσετε". Αντέχετε ⁉⁉
ℹ Στη ζύμη μπορείτε να προσθέστε διάφορους σπόρους, σουσάμι, μυρωδικά ανάλογα τα γούστα σας. Το δικό μας έχει 2 κ.σ. σουσάμι & 2 κ.σ. λιναρόσπορο χρυσό.
Ρίξε μια ματιά: OnePlate4all
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου