Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΥΜΩΤΟ ΨΩΜΙ



Ψωμί από σπίτι! ! 🔝🔝
Σηκώστε μανίκια και ζυμώστε το πιο εύκολο τραγανό, ζεστό, σπιτικό ψωμί. 😉😉
Σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης και 300 γρ. αλεύρι σκληρό. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και συνεχίζουμε με 440 γρ. νερό, 2 κ.σ. χυμό λεμόνι, 1/2 φακελάκι μαγιά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. αλάτι και τέλος 1 κ.σ. μέλι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Επειδή όλα τα άλευρα δεν απορροφούν το ίδιο το νερό, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο αλεύρι ή λίγο νερό.

Τώρα, αν έχετε νεύρα συνεχίστε το ζύμωμα μέχρι να εκτονωθείτε. Αν πάλι είστε YOLO σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε τη σε ζεστό χουχουλιάρικο περιβάλλον για 2 ώρες.
🆘 Δώστε βάση σ' αυτό το σημείο !! Ανάψτε το φούρνο στους 220 βαθμούς στις αντιστάσεις και τοποθετήστε τη σχάρα στο τελευταίο διάζωμα. Πάρτε όποιο σκεύος έχετε με καπάκι που μπαίνει στο φούρνο (γάστρα, κατσαρόλα, τηγάνι) και βάλτε το στο φούρνο σκεπασμένο.


Ξανασηκώστε μανίκια γιατί θα ξαναλερωθείτε. Αλευρώστε τον πάγκο σας, ακουμπήστε τη ζύμη και ξεφουσκώστε την με απαλές κινήσεις. Χωρίστε στη μέση και ζυμώστε ελαφρά από κάτω προς τα πάνω και δημιουργήστε 2 καρβελάκια με εξογκώματα. Τσιμπήστε την επιφάνεια σα να θέλετε να ενώσετε τα εξογκώματα, γυρίστε ανάποδα και σκεπάστε για 10-15 λεπτά.
Βάλτε τα καρβελάκια στο καυτό σκεύος με τα εξογκώματα προς τα πάνω.
Σκεπάστε ξανά και ψήστε 30 λεπτά στους 230 βαθμούς και 20 λεπτά στους 200 βαθμούς , αν θέλετε έξτρα τραγανή κόρα. Αλλιώς ψήστε 50 λεπτά στους 200 βαθμούς. 🔥🔥
Το μόνο δύσκολο σ' αυτή τη συνταγή είναι πως πρέπει να περιμένετε μισή ωρίτσα πριν το "τσακίσετε". Αντέχετε

Στη ζύμη μπορείτε να προσθέστε διάφορους σπόρους, σουσάμι, μυρωδικά ανάλογα τα γούστα σας. Το δικό μας έχει 2 κ.σ. σουσάμι & 2 κ.σ. λιναρόσπορο χρυσό. 

Ρίξε μια ματιά: OnePlate4all






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΑΛΕΥΡΟ

🍕 Pizza, baby! ! 🍕 Ποιος δεν αγαπάει αυτό το φαγητό-σνακ-πρωινό-μεσημερ ιανό-βραδυνό ? ? Σπιτική δε, είναι ακόμη καλύτερη! ! Γίνεται τόσο εύκολα που πραγματικά είναι κρίμα να παραγγείλουμε έτοιμη.  Σε ένα μπωλ ανακατέψτε 2 κούπες αλεύρι καλαμποκιού, 1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις, μία τσιμπιά αλάτι, μισό φακελάκι ξερή μαγιά, 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τέλος 1 κούπα νερό. Ζυμώστε μέχρι η ζύμ η να μη κολλάει στα χέρια σας. Αφήστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει 40 λεπτά.  Κόψτε 15 ντοματίνια στη μέση, στρώστε σε ένα ταψί, ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο, λίγο μπαλσάμικο, αλατίστε και ψήστε στον αέρα για 30 λεπτά στους 200 βαθμούς. Μόλις ψηθούν πατήστε τα με ένα πιρούνι και ανακατέψτε. Έτοιμη η σάλτσα !!   Αλευρώστε τον πάγκο σας με καλαμποκάλευρο και ανοίξτε τη ζύμη. Λαδώστε ελαφρά τη λαμαρίνα του φούρνου και ανοίξτε με τα χέρια τη ζύμη μέχρι να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας. Απλώστε τη σάλτσα, ρίξτε τυράκι (ότι έχε

ΣΠΙΤΙΚΟ ΖΑΜΠΟΝ ΨΗΤΟ

Οι περισσότεροι έχουμε προβληματιστεί πως θα ελέγξουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα των αλλαντικών που αγοράζουμε. Ακόμη και όταν επιλέγουμε μικρούς παραγωγούς, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία που υφίστανται τα αλλαντικά, ακόμη και αν αυτή είναι σε μικρότερο βαθμό. Τα ειδικά αλάτια που χρησιμοποιούν οι αλλαντοβιομηχανίες είναι βλαβερά έως και καρκινογόνα.  Αν θέλουμε να καταναλώσουμε ζαμπόν είναι προτιμότερο να το φτιάξουμε στο σπίτι, με απλό και φυσικό τρόπο, επιλέγοντας ένα κομμάτι κρέατος βιολογικό ή ειδικής εκτροφής. Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό μπούτι 3 κούπες νερό 3 κ.σ. αλάτι θαλασσινό 2 κ.σ. μέλι 1/2 κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια 2 σκελίδες σκόρδο 1 φλούδα από βιολογικό πορτοκάλι 1 φλούδα από βιολογικό λεμόνι μπαχαρικά της αρεσκείας σας (αστεροειδή γλυκάνισο, δαφνόφυλλα, γαρύφαλο, κανέλα, κύμινο, πιπέρια, πάπρικα κλπ)  Εκτέλεση:  Ετοιμάζουμε την άρμη. Ζεσταίνουμε το νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε το μέλι και το αλάτι. Αφ

ΜΠΑΜΠΑΝΕΤΣΑ Ή ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Ή ΠΛΑΣΤΟΣ

Μπαμπανέτσα ή μπλατσάρα ή πλαστός! !  Πίτα χωρίς φύλλο, ιδιαίτερα προσφιλής κατά την κατοχή για ευνόητους λόγους. Συναντάται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τις παραπάνω ονομασίες και με μικρές παραλλαγές.  Η γιαγιά μου, ήταν διάσημη για τη μπαμπανέτσα της. Δεν πολυασχολιόταν με την κουζίνα. Ήταν γυριστρούλα!! Αλλά όταν καταπιανόταν έκανε θαύματα. Όσες φορές κ αν τη ρώτησα τις αναλογίες για τη μπαμπανέτα, άκρη δεν έβγαλα. Κι αυτό γιατί έβγαινε στο κηπάκι της μάζευε 2-3 χεριές χόρτα, έβγαζε 2 πράσα, άνοιγε τον τενεκέ που φύλαγε το καλαμποκάλευρο, έβγαζε από την άρμη ένα κομμάτι από το τυρί που της έδινε η κατσικούλα της, και σε λιγότερο από μία ώρα το σπίτι μοσχοβολούσε. Όλα τα υπολόγιζε με το έμπειρο με το μάτι της και τα δουλεμένα χέρια της. Όταν είχε κέφια άναβε τον ξυλόφουρνο και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά.  Κατινάκι μου, για σένα !! Υλικά: 1/2 κ. Χορτα (σπανάκι,σέσκουλα, λάπατα κλπ)  1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο  2 πράσα σε ροδέλες  300 γρ. Φέτα σκληρή χ