Θέλετε να φάτε κάτι χορταστικό, γρήγορο και ελαφρύ αλλά βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια ??
Φτιάξτε ένα ντάκο με τόνο Αλοννήσου και θα έχετε στο πιάτο σας ένα πλήρες γεύμα.
Υλικά:
- 1-2 φιλέτα τόνου
- 1 μεγάλο κρίθινο παξιμάδι
- 1 βιολογική ντομάτα
- 2 κ.σ. χυμό λεμόνι ή λάιμ
- 1 κ.γ. ξύσμα λεμόνι ή λάιμ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- θαλασσινό αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- μερικά φυλλαράκια θυμάρι
- 2 φιλέτα αντζούγια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Ξεφλουδίστε τη ντομάτα και σε ένα βαθύ πιάτο τρίψτε τη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Προσθέστε στην τριμμένη ντομάτα το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο θυμάρι, λίγο από το χυμό και το ξύσμα και την αντζούγια πολύ ψιλοκομμένη. Ανακατέψτε και αφήστε μερικά λεπτά να ενωθούν τα αρώματα. Σ' αυτό το σημείο μπορείτε να φυλάξετε τη σάλτσα στο ψυγείο για 1-2 μέρες. Στη συνέχεια, βρέξτε ελαφρώς το παξιμάδι, τοποθετήστε το σε ένα πιάτο και στρώστε μια γερή δόση ντομάτα και τα φιλέτα του τόνου. Ραντίστε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα. Τελειώστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα υπόλοιπα φυλλαράκια θυμάρι.
Extra tips:
- Αντικαταστήστε το παξιμάδι με φρυγανισμένες φέτες από χωριάτικο προζυμένιο ψωμί για να φτιάξετε μπρουσκέτες.
- Η αντζούγια είναι προαιρετική αλλά να ξέρετε πως δίνει έξτρα νοστιμιά και μια θαλασσινή αύρα στο πιάτο σας
- Αν χρησιμοποιήσετε αντζούγια να είστε προσεκτικοί με το αλάτι
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τόνο από κονσέρβα, αλλά γευστικά θα διαφοροποιηθεί το τελικό αποτέλεσμα, γιατί ο τόνος Αλοννήσου είναι εκλεκτό και ελληνικό προϊόν
- Το θυμάρι μπορεί αντικατασταθεί με φρέσκια ρίγανη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου