Το κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο είναι αγαπημένο φαγητό.
Θυμίζει μανούλα !! Γίνεται εύκολα, το βάζουμε στο φούρνο και το ξεχνάμε μέχρι να αρχίσει να μας γαργαλάει τη μύτη. Τότε απλά το ξεσκεπάζουμε για να ροδίσει.
Υλικά:
- 1/2 βιολογικό ή ελευθέρας βοσκής κοτόπουλο
- 4 βιολογικές πατάτες χοντροκομμένες
- 1/2 χυμό λεμόνι
- 1/2 κούπας ελαιόλαδο
- 5-6 κλωναράκια θυμάρι ή ρίγανη
- θαλασσινό αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση:
Γεμίζετε μια λεκάνη με νερό και 3-4 κ.σ. ξύδι. Βάζετε το κοτόπουλο στο ξυδόνερο και αφήνετε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε τα υπόλοιπα υλικά.
Οι παλιές νοικοκυρές λένε ότι μ' αυτό τον τρόπο "απολυμαίνεται" το κοτόπουλο και έτσι προφυλασσόμαστε από τη σαλμονέλα.
Στραγγίξτε το κοτόπουλο στο σουρωτήρι και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας το κρέας.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη γάστρα με το δέρμα προς τα επάνω, περιμετρικά στρώστε τις πατάτες και αλατοπιπερώστε.
Βάλτε το θυμάρι ή τη ρίγανη σε διάφορα σημεία να καλύψει κοτόπουλο & πατάτες και περιχύστε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα στους 200 βαθμούς, αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη ή μέχρι να ροδίσει και να τραγανίσει η πέτσα.
Σερβίρετε με 2 κ.σ. από το λεμονάτο ζουμάκι ανά πιάτο.
Οι παλιές νοικοκυρές λένε ότι μ' αυτό τον τρόπο "απολυμαίνεται" το κοτόπουλο και έτσι προφυλασσόμαστε από τη σαλμονέλα.
Στραγγίξτε το κοτόπουλο στο σουρωτήρι και στεγνώστε με χαρτί κουζίνας το κρέας.
Τοποθετήστε το κοτόπουλο στη γάστρα με το δέρμα προς τα επάνω, περιμετρικά στρώστε τις πατάτες και αλατοπιπερώστε.
Βάλτε το θυμάρι ή τη ρίγανη σε διάφορα σημεία να καλύψει κοτόπουλο & πατάτες και περιχύστε με το ελαιόλαδο και το χυμό λεμόνι.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα στους 200 βαθμούς, αφαιρέστε το καπάκι και συνεχίστε το ψήσιμο για μισή ώρα ακόμη ή μέχρι να ροδίσει και να τραγανίσει η πέτσα.
Σερβίρετε με 2 κ.σ. από το λεμονάτο ζουμάκι ανά πιάτο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου