Τι σας έχω, τι σας έχω! !
Η κυρία Ιωάννα με κέρασε τον πιο νόστιμο μπακλαβά με αμύγδαλο που έχω φάει ποτέ! !
Τραγανό φύλλο, μοσχοβολάει βούτυρο και πορτοκάλι και θες κι άλλο κομμάτι.
Παλιά νοικοκυρά, αρχόντισσα στην κουζίνα της. Ζήλεψα την τέχνη της! !
Παραθέτω τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσε.
Σημειώστε πως πρώτη φορά έφτιαξε μπακλαβά με έτοιμο φύλλο. Συνήθως ανοίγει 50 φύλλα! !
Η κυρία Ιωάννα με κέρασε τον πιο νόστιμο μπακλαβά με αμύγδαλο που έχω φάει ποτέ! !
Τραγανό φύλλο, μοσχοβολάει βούτυρο και πορτοκάλι και θες κι άλλο κομμάτι.
Παλιά νοικοκυρά, αρχόντισσα στην κουζίνα της. Ζήλεψα την τέχνη της! !
Παραθέτω τη συνταγή όπως ακριβώς μου την έδωσε.
Σημειώστε πως πρώτη φορά έφτιαξε μπακλαβά με έτοιμο φύλλο. Συνήθως ανοίγει 50 φύλλα! !
Υλικά:
1 1/2 πακέτο φύλλο Βηρυτού
1200 γρ περίπου αμύγδαλο ασπρισμένο, καβουρντισμένο και κομμένο με μαχαίρι (!!) σε μικρά κομματάκια.
500 γρ βούτυρο λιωμένο ζεστό, να μην ειναι καυτό, καθαρό, λέει, δηλαδή φρέσκο λιωμένο βούτυρο αγορασμένο από γαλακτοπωλείο
2-3 φρυγανιές μεγάλες από φούρνο τριμμένες χωρίς την κόρα
1 φακελάκι μαστίχα Χίου τριμμένη ή ξύσμα πορτοκαλιού
Αν χρησιμοποιήσετε ξύσμα πορτοκαλιού να είνα ψιλό και ανακατεμένο καλά με τα αμύγδαλα. Αλλιώς, ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με την μαστίχα.
Για το σιρόπι:
2 κιλά ζάχαρη και νερό μέχρι να σκεπάσει τη ζάχαρη. Βραζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Σε ταψί διαμέτρου 42 εκ. στρώνουμε 5 φύλλα βουτυρωμένα. Συνεχίσουμε με τη γέμιση και βουτύρωμα ανά φύλλο υπολογίζοντας να περισσέψουν 5 φύλλα.
Όταν τελειώσουν γέμιση και φύλλα στρώνουμε τα 5 φύλλα που φυλάξαμε βουτυρωμένα.
Κόβουμε "μπακλαβαδωτά", τρυπάμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο ανά κομμάτι και ψήνουμε στους 170 βαθμούς 1 ώρα και κάτι παρακολουθώντας το ψήσιμο. Αν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο να μην αρπάξει.
Σιροπιάζουμε.
Προσοχή: Στο σιρόπιασμα να ειναι ζεστά και τα δύο και σιροπι και μπακλαβάς.
Extra bonus: μου έδωσε ταπεράκι και απόλαυσα άλλο ένα κομμάτι σήμερα με τον απογευματινό καφέ μου! !
Μη ξεχάσεις να συντονιστείς στην OnePlate4all_Playlist για να σου κρατάει συντροφιά όσο είσαι στην κουζίνα.
all rights reserved
|
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου